«Un lapsus», segons Marlaska

La Guàrdia Civil diu que persegueix mentides per minimitzar «el clima contrari» a la gestió del Govern

Marlaska matisa les declaracions del general Santiago, les atribueix a un «lapsus» i exclou les crítiques a l'Executiu del control policial

El PP i Cs demanen la compareixença al Congrés del representant de la Guàrdia Civil i Vox ho qualifica d'«inici d'un cop d'Estat»

undefined53063535 graf7287  madrid  08 04 2020   captura de la se al instituci200408133250

undefined53063535 graf7287 madrid 08 04 2020 captura de la se al instituci200408133250

4
Es llegeix en minuts
El Periódico

El cap d’Estat Major de la Guàrdia Civil, el general José Manuel Santiago, ha afirmat que actualment part de la tasca policial durant l’actual crisi sanitària està centrada en la lluita contra les notícies falses que es difonen principalment per xarxes socials, amb l’objectiu de minimitzar «el clima contrari» al Govern per la seva gestió. El ministre d’Interior, Fernando Grande-Marlaska, ha sortit al pas d’aquestes declaracions i les ha matisat, excloent la crítica al Govern del control policial. «Ha sigut un lapsus», ha afirmat el responsable d’Interior.

A preguntes dels periodistes durant la roda de premsa d’aquest diumenge al palau de la Moncloa, José Manuel Santiago ha puntualitzat que, en aquest camp, es treballa en dues direccions: «D’una banda, evitar l’estrès social que produeixen aquestes mentides, i de l’altra, minimitzar el clima contrari a la gestió de crisi per part del Govern». «Totes aquestes mentides les mirem de desmentir per les nostres xarxes socials», ha afirmat.

Onada de crítiques entre l’oposició

Unes declaracions que han aixecat les crítiques entre els partits de l’oposició i que han provocat que el PP manifestés que sol·licitarà la compareixença al Congrés dels Diputats del cap d’Estat Major de la Guàrdia Civil. Així ho ha deixat escrit la portaveu dels populars al Congrés, Cayetana Álvarez de Toledo, en un missatge en el seu compte de Twitter. «La Guàrdia Civil no està per minimitzar el clima contrari a la gestió de crisi per part del Govern». Sánchez ha d’explicar si ha ordenat als cossos de seguretat coartar la llibertat d’expressió dels ciutadans a les xarxes socials per tapar els seus errors. Seria gravíssim», ha afirmat el líder del PP en el seu compte de Twitter.

El president de Vox, Santiago Abascal, també ha sortit al pas de les declaracions del general Santiago i les ha qualificat com «l’inici d’un cop d’Estat». El dirigent ultradretà ha manifestat que «hem d’exigir plegats la dimissió d’aquest govern mentider i despòtic que ha traspassat tots els límits». «Almenys una part del govern (i sens dubte tots els seus socis) estan treballant per destruir la democràcia i arruïnar la nació per implantar una dictadura chavista», ha afegit a través del seu compte de Twitter.

Més en la línia del PP, el portaveu de Cs al Congrés, Edmundo Bal, ha demanat la compareixença del general Santiago a la cambra legislativa, per donar explicacions sobre «una declaració gravíssima i molt preocupant», segons ha expressat en aquesta mateixa xarxa social.  

«Com a Cubaçuela del Nord»

El portaveu d’Unides Podem al Congrés, Pablo Echenique, també ha valorat la polèmica sorgida arran de les declaracions del general Santiago. Echenique ha considerat «mentida» les interpretacions manifestades des dels partits de la dreta parlamentària sobre el control de l’opinió pública del Govern a través de la Guàrdia Civil. «Com a Cubaçuela del Nord», ha ironitzat. «La Guàrdia Civil persegueix les mentides, perquè alguns incorren en delictes. El Cap d’Estat Major s’equivoca (és obvi) en la roda de premsa», ha afirmat en un missatge del seu compte de Twitter.

«Un lapsus», segons Marlaska

Notícies relacionades

En una roda de premsa posterior, el ministre d’Interior, Fernando Grande-Marlaska ha afirmat que les declaracions del general Santiago han sigut fruit d’un «lapsus» i que la policia persegueix falòrnies, però que això no inclou «la crítica» al Govern. Una cosa que, segons ha manifestat, «forma part de la llibertat d’expressió». «Evidentment, estem en un estat de dret», ha asseverat. Per la seva banda, la ministra de Defensa, Margarita Robles, ha destacat, a continuació, que l’estat d’alarma no suposa la restricció de drets «absolutament intocables», com ara la llibertat d’expressió.

La Guàrdia Civil: «Garants de la llibertat d’expressió»

Davant l’enrenou generat a les xarxes socials després de la intervenció en roda de premsa del general Santiago, la Guàrdia Civil ha emès un comunicat diumenge a la tarda en què defensa les seves actuacions. «La tasca de monitoratge que fan les Forces i Cossos de Seguretat de l’Estat, i en què participa la Guàrdia Civil, està destinada exclusivament a detectar les falòrnies i desinformacions que generen un gran nivell d’estrès i alarma social, especialment en temes de salut», assegura el cos en la seva nota. «La Guàrdia Civil és un dels principals garants de la llibertat d’expressió», han manifestat.