DEMANA EL CONFINAMENT TOTAL

Torra anima els alcaldes a blindar els seus pobles davant l'arribada de forans

El president atribueix a Sánchez que les carreteres s'omplin de persones el cap de setmana per desplaçar-se fora de les ciutats camí de les segones residències

GRAFCAT4196. BARCELONA, 03/04/2020.- Un millar de mossos d’esquadra trabajan para evitar desplazamientos innecesarios con motivo del fin de semana y el inicio de la Semana Santa, en los cerca de 200 controles (en la imagen uno de ellos en la Plaça Cerdà de Barcelona) que se han montado en las carreteras catalanas. EFE/Andreu Dalmau

GRAFCAT4196. BARCELONA, 03/04/2020.- Un millar de mossos d’esquadra trabajan para evitar desplazamientos innecesarios con motivo del fin de semana y el inicio de la Semana Santa, en los cerca de 200 controles (en la imagen uno de ellos en la Plaça Cerdà de Barcelona) que se han montado en las carreteras catalanas. EFE/Andreu Dalmau / Andreu Dalmau (EFE)

3
Es llegeix en minuts
Europa Press

El president de la Generalitat, Quim Torra, ha demanat aquest dijous que el confinament total s’allargui fins a finals d’abril, i que així ho han sol·licitat al Govern de Pedro Sánchez després d’advertir del risc d’un rebrot del coronavirus.

«Aquesta situació, avalada per experts, ens aconsellen que aquests 15 dies seguim amb un confinament total. Sortir d’aquest estat és una temeritat. No ens podem equivocar. Un segon rebrot el pagaríem molt car», ha alertat en una entrevista a RAC-1.

Per això, no comparteix que el president Sánchez afirmi que el coronavirus comença a estar sota control, un missatge que creu que pot comportar un estat de relaxació que ompli les carreteres de persones per passar el cap de setmana a les segones residències.

En cas que hi hagi persones que intentin viatjar fins a la seva segona residència, Torra ha animat els alcaldes dels municipis que puguin veure’s afectats a «blindar els accessos» a les seves poblacions per evitar-ho, com assegura que ja han fet alguns.

Tests massius a la població

Després de reclamar sentit comú i planificació, ha assegurat que és difícil plantejar-se un inici de desconfinament sense una política de tests massius a la població: «I no tenim aquests tests, no han arribat. Només han arribat 180.000 tests de Madrid, nosaltres en vam comprar 44.000 –malgrat haver-ne encarregat 200.000– i la Diputació, 150.000».

Després de cridar a no baixar la guàrdia a l’assegurar que la situació és «crítica», ha concretat que el 87% dels llits de les ucis dels hospitals catalans estan ocupats i, tot i que no s’ha arribat al col·lapse, hi ha un marge molt estret del 10%, ha precisat.

Sobre quan es podran fer tests a tota la població, Torra ha lamentat l’«epopeia» de la Generalitat a l’hora de sortir al mercat exterior per comprar material sanitari, i com a exemple ha explicat que es va passar un dia buscant bates.

«La centralització de la compra de materials, però alhora un missatge d’‘espavila’t’, ha motivat que Espanya, Catalunya i les autonomies hagin hagut de sortir al món a veure com arriben mascaretes, bates i respiradors. Ha sigut un autèntic desgavell», ha criticat Torra, que vol que guants i mascaretes siguin obligatoris per a tots els ciutadans.

 

14 milions de mascaretes

També ha anunciat que les farmàcies, des del 14 d’abril fins a l’11 de maig, disposaran de 14 milions de mascaretes per a la població que es distribuiran «de manera ordenada partint del carnet de salut».

Sobre l’alt percentatge de morts en residències de gent gran, el president ha explicat que ja va alertar de la gravetat de la situació, que es necessitava un pla de xoc i que no s’estava informant bé, i per això, després de parlar amb el vicepresident, Pere Aragonès, li va demanar que la Conselleria de Salut assumís la gestió de les residències i el conseller de Treball, Chakir el Homrani, se centrés en la crisi social.

Al preguntar-li si va pensar a destituir Homrani, ha evitat pronunciar-se sobre aquest tema i ha opinat que tothom fa el que pot i que mentre siguin consellers del Govern tenen el seu «recolzament».

Desconfinament gradual

Per Torra, el desconfinament haurà de fer-se de manera gradual, territorialment i per col·lectius, i els grans esdeveniments multitudinaris, com partits de futbol i concerts, «segurament no es podran celebrar fins a molt més endavant».

Sobre si caldrà baixar una aplicació al mòbil, el president admet que el preocupa, però que hi haurà d’haver un sistema que permeti conèixer la salut dels ciutadans protegint «al màxim» els drets i llibertats.

En relació amb si els nens podran tornar a l’escola, creu que podrien obrir-se l’última setmana de curs, però veu «un estiu el màxim de feliç possible, en què no hi hagi deures i puguin estar junts els que han estat tan separats».

Notícies relacionades

També ha admès que els Pressupostos del 2020, pendents d’aprovació al Parlament, no serveixen, però permeten disposar de 3.000 milions més i de més autonomia a l’hora de prendre decisions, i ha estès la mà a l’oposició per treballar de manera conjunta per prioritzar la despesa sociosanitària, la recuperació econòmica i l’atenció als més vulnerables.

«Estic 24 hores al dia pensant com podem salvar una vida. Aquí hi ha la legislatura», ha afegit al ser preguntat sobre si convocarà eleccions, una qüestió que no el preocupa gens ara mateix, ha apuntat.