LA BATALLA POLÍTICA

El Govern central ataca Torra per dubtar de la seva determinació contra el virus

El president acusa l'Executiu de no ser partidari que els ciutadans es quedin a casa

Robles i Marlaska assenyalen que el líder independentista actua només per interès propi i que no té «lleialtat»

zentauroepp52855614 19 03 2020 el preisdente del govern  quim torra  en una entr200319202333

zentauroepp52855614 19 03 2020 el preisdente del govern quim torra en una entr200319202333 / TWITTER GOVERN GENERALITAT

2
Es llegeix en minuts
Juan Ruiz Sierra
Juan Ruiz Sierra

Periodista

ver +
Miguel Ángel Rodríguez

El coronavirus obliga el Govern central a pensar-s’ho dues vegades abans de llançar retrets a altres responsables polítics. També l’oposició s’hi veu obligada. Pablo Casado, per exemple, ha mitigat en els últims dies els atacs a l’Executiu i ha apostat per allargar la mà i oferir el seu recolzament. En un moment tan crític com aquest, amb Espanya confinada i les dades de contagis i morts disparant-se cada dia, els ciutadans no comprendran, expliquen a la Moncloa, que es caigui en la crispació partidària de sempre. 

El Govern central, fins ara, havia evitat entrar de ple en el xoc amb Quim Torra. Aquest divendres, no obstant, tant el ministre d’Interior, Fernando Grande-Marlaska, com la de Defensa, Margarita Robles, han carregat contra el president de la Generalitat, que un dia abans havia dit a la BBC: «Els experts i científics que ens aconsellen diuen que la millor manera de frenar el coronavirus és amb confinament domiciliari [...]. «Ells [el Govern d’Espanya] diuen que no és necessari i prefereixen mantenir oberts els aeroports i els ports, però nosaltres creiem que aquesta no és la millor solució. Nosaltres creiem que només confinant-nos a casa podrem guanyar la batalla al coronavirus».

Les seves paraules van arribar ràpidament als mòbils de tots els membres del Govern: per l’abast de la cadena de televisió on Torra va fer aquestes declaracions, i perquè donaven a entendre a l’estranger que Espanya és un país on els seus màxims responsables públics es queden de braços plegats davant l’epidèmia, un país on els ciutadans poden sortir de casa al seu aire.

«No té altura»

Robles ha acusat el president de «faltar a la veritat» amb les seves paraules. «Ha demostrat que no té altura com a representant polític», ha opinat a RNE la titular de Defensa. Per Robles, que ja es va mostrar molt dura amb Torra fa uns dies durant una compareixença a la Moncloa, el president actua només en interès propi, perquè «per la seva situació personal està en una fugida cap endavant».  

Notícies relacionades

En un sentit similar s’ha expressat el seu homòleg a Interior. «Sol·licito el mínim de lleialtat i de cooperació», ha dit Grande-Marlaska a Onda Cero.

Més diplomàtica, però igualment crítica, ha sigut la ministra d’Exteriors, Arancha González Laya. «Els nostres ciutadans estan sent tremendament responsables. El mínim que els governants hem de fer és estar a la seva altura: estar units, ser lleials i treballar per resoldre els problemes del coronavirus. Faig una crida a tots els governants perquè remem en la mateixa direcció. Els ciutadans no entendran que estiguem en qüestions petites», ha dit a Antena 3.