LA CRISI DEL CORONAVIRUS

La mentida de Torra a la BBC sobre el confinament pel coronavirus

El president afirma que el Govern central no vol que els ciutadans es quedin a casa

zentauroepp52855614 19 03 2020 el preisdente del govern  quim torra  en una entr200319202333

zentauroepp52855614 19 03 2020 el preisdente del govern quim torra en una entr200319202333 / TWITTER GOVERN GENERALITAT

2
Es llegeix en minuts
El Periódico

«Recloure alguna cosa o algú dins de límits». La definició que ofereix la RAE del verb confinar es correspon bastant amb la principal conseqüència de l’estat d’alarma en el qual viu Espanya davant de la propagació del coronavirus. No obstant, la interpretació d’aquest confinament enfronta des de fa dies el Govern de Pedro Sánchez amb el de Quim Torra, que encapçala el tancament total de Catalunya sense aclarir massa en què es traduiria aquesta mesura extrema i en què es diferenciaria del decret de l’Executiu central.

Des de la Casa dels Canonges, on es troba aïllat després d’haver donat positiu per Covid-19, el president de la Generalitat ha portat aquest dijous la seva denúncia a tot un altaveu internacional com és la BBC. I en anglès ha repetit el que fa dies que diu en català i en castellà: que el Govern central s’equivoca per no confinar tots els ciutadans. Però ho ha fet amb una afirmació que ha aixecat polseguera.

«Els experts i científics que ens aconsellen diuen que la millor manera de frenar el coronavirus és amb el confinament domiciliari», ha afirmat Torra. Llavors, la periodista que l’entrevistava li ha preguntat quin argument donava l’Executiu de Sánchez per no recloure la gent a casa, a la qual cosa el cap del Govern ha respost: «Ells diuen que no és necessari i prefereixen mantenir oberts els aeroports i els ports, però nosaltres creiem que aquesta no és la millor solució. Nosaltres creiem que només confinant-nos a casa podrem guanyar la batalla al coronavirus».

El truc

L’afirmació de Torra té truc. Certament, el decret de l’estat d’alarma permet circular per la via pública en alguns casos justificats, com anar a comprar, al metge, a la farmàcia o a treballar. Però tant Sánchez com els responsables de gestionar l’emergència sanitària fan crides diàries als ciutadans perquè no surtin de casa si no és imprescindible i que facin el possible per teletreballar.

Notícies relacionades

De fet, en la mateixa entrevista, Torra ha reconegut que, en general, la gent «està ajudant» i s’està tancant a casa: «Aquest és un missatge per a tothom, cuideu-vos, poseu-vos fora de perill i quedeu-vos a casa», ha aconsellat el president. Per això la portaveu del PSC en el Parlament, Eva Granadosl’ha acusat d’«irresponsable» per les seves declaracions a la BBC.

Se sobreentén que el «confinament domiciliari total» que propugna Torra significaria prohibir als ciutadans fins i tot els desplaçaments als llocs de treball, però el president no ha concretat mai fins ara aquest extrem.