La Mesa del Congrés veta la iniciativa popular per a l'equiparació salarial de la policia

El PSOE i Unides Podem voten en contra de debatre a la Cambra baixa la proposta ciutadana defensada per Jusapol

El PP acusa socialistes i morats d'una «deriva autoritària» que s'ha exemplificat en la «traïció» a la Guàrdia Civil

GRAF386. MADRID, 03/03/2020.- Policías y guardias civiles afiliados a la asociación JUSAPOL participan en una manifestación en del veto del Gobierno a tramitar la iniciativa legislativa popular que pide la equiparación salarial de los policías en todo el Estado en frente del Congreso en Madrid este martes. EFE/Fernando Alvarado

GRAF386. MADRID, 03/03/2020.- Policías y guardias civiles afiliados a la asociación JUSAPOL participan en una manifestación en del veto del Gobierno a tramitar la iniciativa legislativa popular que pide la equiparación salarial de los policías en todo el Estado en frente del Congreso en Madrid este martes. EFE/Fernando Alvarado / Fernando Alvarado (EFE)

1
Es llegeix en minuts
Miguel Ángel Rodríguez

La Mesa del Congrés dels Diputats ha vetat la tramitació de la  Iniciativa Legislativa Popular (ILP) promoguda pel col·lectiu Jusapol per aconseguir l’equiparació salarial de les Forces de Seguretat de l’Estat. El PSOE Unides Podem, amb majoria en aquest òrgan, han votat en contra de la iniciativa pels desajustos que podria provocar en l’actual pressupost de l’Estat. 

La decisió de socialistes i morats de frenar aquesta iniciativa ciutadana coincideix amb una gran manifestació  de policies guàrdies civils als voltants del Congrés dels Diputats. Una mobilització en què han trencat el cordó de seguretat que els mantenia allunyats de l’edifici de la Cambra baixa i han portat la seva protesta a la plaça de les Corts, just al davant de les escalinates dels lleons.

La portaveu del PSOE al Parlament, Adriana Lastra, ha argumentat que el bloqueig a aquesta proposta és un «dret del Govern». S’ha referit així a l’article 134.6 de la Constitució Espanyola en què es recull que «tota proposició o esmena que suposi augment dels crèdits o disminució dels ingressos pressupostaris requerirà la conformitat del Govern per a la seva tramitació».

En aquest sentit, la dirigent socialista ha defensat que la iniciativa comportaria 1.900 milions d’euros de despesa que no estan contemplats en els pressupostos actuals, que s’arrosseguen des del 2016. A més, ha recordat que l’Executiu està treballant en l’equiparació salarial. 

Atacs del PP i Vox

Notícies relacionades

Cayetana Álvarez de Toledo, portaveu al Congrés del PP, ha assegurat que la decisió de l’Executiu és un gest més de la «deriva autoritària» del PSOE i Unides Podem. A més, els ha acusat de «trair» policies i guàrdies civils per haver afirmat que recolzarien la iniciativa en la passada legislatura i ara frenar-la. En aquest sentit, la dirigent popular ha explicat que des del seu partit estan treballant en una llei de retribucions per abordar aquest assumpte. 

D’«autèntica cacicada» ha qualificat la presidenta del grup parlamentari VoxMacarena Olona, al·legant que el veto del Govern ha sigut «fraudulent» i «inconstitucional» i que la Mesa del Congrés no ha volgut aixecar l’esmentat rebuig de la iniciativa. Des del partit ultra han defensat que la decisió del Govern no té «cap recolzament legal» i que podrà tenir conseqüències judicials.