PRESSUPOSTOS TOMBATS

Policies i Guàrdies Civils exigeixen al Govern que compleixi l'equiparació salarial abans de deixar el poder

Els sindicats policials demanen a Marlaska un Reial Decret-Llei «urgent» que habiliti el pagament del segon tram del pacte d'equiparació

zentauroepp46554575 madrid 15 01 2019  sociedad el ministro de interior fernando190115124941

zentauroepp46554575 madrid 15 01 2019 sociedad el ministro de interior fernando190115124941

2
Es llegeix en minuts
Juan José Fernández

L’equiparació salarial entre els agents de les Forces de Seguretat de l’Estat i els de les policies autonòmiques és una de les mesures de despesa bloquejades amb la derrota dels Pressupostos del Govern Sánchez, però els policies nacionals i els guàrdies civils no estan disposats que s’ajorni.

Els quatre sindicats més representatius del Cos Nacional de Policia, SUP; CEP; UFP i SPP han escrit una carta a la secretària d’Estat de Seguretat, Ana Botella, demanant-li que "articuli de manera urgent i amb tota la celeritat necessària el projecte normatiu que garanteixi el cobrament de la part de l’equiparació salarial del 2019".

Alhora, l’Associació Unificada de la Guàrdia Civil i altres cinc associacions professionals d’aquest cos han remès un escrit al ministre de l’Interior, Fernando Grande-Marlaska, expressant-li el seu temor que "la no aprovació del Projecte de Pressupostos Generals de l’Estat suposa la no aplicació de les partides destinades a fer possible el segon tram de l’Acord d’equiparació salarial entre els policies estatals i els Mossos d’Esquadra, en la quantitat de 250 milions d’euros". 

Com en altres funcionaris

Els dos escrits van ser enviats aquest dimecres a la tarda. Policies i guàrdies civils demanen que, per la via del Reial Decret, el Govern activi la despesa abans de la celebració d’eleccions. "També per reial decret se’ls va apujar el sou a la resta de funcionaris de l’Estat el 27 de desembre passat", recorda Ramón Cossío, portaveu del SUP, sindicat majoritari de la Policia.

La carta dels policies cita la secretària d’Estat, que el 29 de gener va assegurar en la Comissió d’Interior del Congrés que, tot i que no fossin aprovats els Pressupostos Generals, "es disposarà el mecanisme administratiu corresponent perquè es cobri com més aviat millor; és un compromís i ho farem, està la partida reservada". A falta dels resultats d’una auditoria salarial d’Interior, el segon tram d’equiparació hauria de suposar un augment mitjà de 100 euros en la nòmina mensual de policies i guàrdies aquest any.

"Que el pacte d’equiparació salarial es publiqués al BOE –explica Ramón Cossío– és una garantia que no quedaria en paper mullat. Hem esperat quaranta anys perquè els nostres sous s’equiparessin, i no hi ha raó per esperar més".

Notícies relacionades

El SUP exigeix que no es deixi en mans d’un futur govern i després de les eleccions, el compliment d’una mesura "en què ja haurien d’estar treballant preparant el corresponent Reial Decret", sosté Cossío.

Els sindicats policials no descarten cap tipus de mobilització possible, fins i tot en plena campanya electoral, si no es compleix la seva petició. Contribueix a tensar el clima en els cossos policials l’ampli panorama electoral. A més de les eleccions polítiques plantejades (generals, europees, autonòmiques i municipals), al calendari del 2019 hi ha també unes altres eleccions clau: les sindicals de la Policia, previstes per al juny.