SONDEIG

Una enquesta dona una àmplia victòria a ERC amb 43 diputats

Els republicans podrien governar amb JxCat o amb el PSC, segons un sondeig d''ABC'

mesaok

mesaok

1
Es llegeix en minuts
El Periódico

Tots els sondejos dels últims mesos apunten en la mateixa direcció: ERC guanyarà amb claredat les eleccions catalanes, que se celebraran aquest any però que encara no tenen data. L’últim, publicat per ‘Abc’, dona als republicans una victòria encara més ampla que en les anteriors. El partit d’Oriol Junqueras obtindria fins a 43 diputats, i, en conseqüència, podria triar si manté l’aliança nacionalista actual amb JxCat o s’inclina cap a l’esquerra.

Igual que va detectar l’última enquesta del Gabinet d’Estudis Socials i d’Opinió Pública (Gesop), el sondeig vaticina un enlairament dels republicans i un retrocés dels seus socis de JxCat, que es quedarien amb 24 escons al Parlament. Entre ells, s’alçaria amb la segona posició el PSC, que aconseguiria 27 diputats i més d’un 20% de vot. 

Notícies relacionades

De fet, republicans i socialistes, principals artífexs de la taula de diàleg entre governs, ni tan sols necessitarien el concurs dels comuns (que també pugen, fins als 10 representants) per governar. ERC i PSC sumarien 70 diputats, dos per sobre de la majoria absoluta. Amb JxCat, els republicans es quedarien en 67 escons, i necessitarien de nou el recolzament de la CUP.

Ciutadans cauria estrepitosament (de 36 a 12 escons), i passaria de primer partit de la Cambra a quart. El PP, amb nou diputats, la CUP amb sis i Vox, que entraria per primera vegada al Parlament amb quatre representants, completarien el nou escenari polític català.