NOVES REGLES

Iglesias proposa ampliar el límit de mandats a Podem a més de 12 anys

El cap morat planteja que un dirigent pugui mantenir el seu càrrec en el partit més de 12 anys si ho recolza la militància

Vol establir una limitació salarial diferent de l'actual que no es basi en el salari mínim interprofessional

El vicepresidente del Gobierno y secretario general de Podemos, Pablo Iglesias, durante un acto de Galicia en Común en A Coruña a 29 de febrero de 2020

El vicepresidente del Gobierno y secretario general de Podemos, Pablo Iglesias, durante un acto de Galicia en Común en A Coruña a 29 de febrero de 2020 / M. Dylan (Europa Press)

1
Es llegeix en minuts
Miguel Ángel Rodríguez

El secretari general de PodemPablo Iglesias, ha plantejat canvis als estatuts del partit per reformar dues de les seves dades d’identitat més clares: la limitació salarial de tots els dirigents de la formació i el límit de mandats que una persona podia estar en el mateix càrrec. Dues reformes que el cap dels morats espera que s’aprovin el 21 de març, en la III Assemblea Ciutadana Estatal

El vicepresident segon del Govern va convocar fa poc menys de dos mesos la coneguda com a Vistalegre III –per les dues últimes assemblees que es van celebrar a Vistalegre, tot i que aquesta tindrà lloc a la coberta de Leganés–. També va anunciar que es presentaria per renovar la secretaria general del partit. Segons els estatuts actuals, Iglesias podria estar vuit anys en el càrrec –tan sols n’acumula 6– i, de manera excepcional, allargar-lo fins a dotze.

No obstant, en el nou document ètic presentat per l’equip del líder d’Unides Podem es recull una nova puntualització: «Més enllà de l’esmentat termini, la pròrroga estarà supeditada a consulta a les persones inscrites». Un afegit que, tret de sorpresa, permetria a Iglesias prorrogar el seu mandat al capdavant de la formació gairebé de manera indefinida. A més, aquesta claúsula afecta tots els càrrecs orgànics de Podem. 

Nou càlcul

Iglesias també ha retocat la limitació salarial que afectava tots els càrrecs públics del partit. Fins ara, els morats han de donar al partit tota quantitat que superi la suma de tres salaris mínims interprofessionals. No obstant, el secretari general morat considera que la pujada de l’SMI a 950 euros fa que aquest càlcul deixi de tenir valor, ja que hi ha càrrecs autonòmics o locals que no els afectaria el límit de salari. 

Notícies relacionades

La solució que proposa en els documents presentats a la III Assemblea Ciutadana és un nou sistema basat en percentatges «sobre el total de l’ingrés net basat en les responsabilitats i en l’exposició pública». Fonts del partit apunten que d’aquesta manera «tots els càrrecs públics continuaran donant mensualment un percentatge del seu salari» amb un «mínim d’un 5% i un màxim del 30%».

«Amb la norma proposada s’assegura que les donacions es generalitzaranaugmentaran i que es racionalitzaran en funció del salari de cada càrrec públic», assenyalen des de Podem.