Iglesias: «Estimats amics de les clavegueres: som al Govern»

El líder de Podem reconeix que els sis anys de vida del partit han sigut «molt difícils»

El secretari general presenta la Tercera Assemblea Ciutadana de la formació morada

pablo-iglesias / periodico

3
Es llegeix en minuts
Efe

«Estimats amics de les clavegueres: som al Govern». Així s’ha dirigit el secretari general de Podem i vicepresident segon de l’Executiu, Pablo Iglesias, a aquells que han «treballat» perquè el seu partit no entrés en el Govern i a aquells que han criticat que formi part del Consell de Seguretat Nacional (CNI).

Aquest diumenge, en un acte de presentació de la candidatura a la Tercera Assemblea Ciutadana de Podem, prevista per al 21 d’aquest mes a Leganés (Madrid), el secretari general de la formació morada ha reconegut que els sis anys de vida del partit han sigut «molt difícils», en què la militància «ha hagut d’aguantar-nos a nosaltres mateixos i resistir els nostres propis errors».

Però el pitjor, ha remarcat, ha sigut viure i suportar una campanya de les «clavegueres» contra el partit, però avui Podem ja pot dir que «no han complert els seus objectius, malgrat haver treballat perquè no entréssim en el Govern», ha afirmat.

Càrrec en el CNI

I seguit d’un llarg aplaudiment, Iglesias ha dit: «Estimats amics de les clavegueres: som al Govern». Tot seguit ha assenyalat que «sembla que a Villarejo, Inda i a un expresident del Govern els molesta enormement que siguem al Consell de Seguretat Nacional».

S’ha preguntat, en aquest sentit, si aquesta oposició té a veure que tinguin una cosa a amagar o que els «molesti que en una democràcia hi hagi controls democràtics».

Iglesias ha recordat que els serveis d’intel·ligència no estan per protegir els corruptes, sinó la ciutadania, i s’ha mostrat «orgullós» de formar part d’un Govern que treballa perquè els serveis d’intel·ligència i les forces de seguretat «compleixin el seu deure, que no és cap altre que protegir i servir la ciutadania».

Després de remarcar que a Espanya hi ha «alguns individus» que han «perjudicat molt» la democràcia, ha reiterat que els qui van donar ordres a les «clavegueres» perquè Podem no entrés en el Govern i perquè fabriquessin proves falses contra el seu partit el que van fer va ser «humiliar la qualitat democràtica de la nostra pàtria».

«Aquella morralla de Villarejo o Pino»

També van humiliar, ha remarcat, la feina de «milers i milers de policies i guàrdies civils que treballen per servir els ciutadans i en cap cas es mereixen» que se’ls assimili a «aquesta morralla, es digui Villarejo o es digui Pino», ha dit.

Així mateix, ha arremès contra les «potes mediàtiques» d’aquestes clavegueres que, segons la seva opinió, «han ofès la dignitat del periodisme» al «llepar les hemorroides del poder». Amb això, ha perpetrat «l’atac més greu a la deontologia del periodisme i a la llibertat d’expressió», ha afirmat.

I ha sentenciat: «La nostra democràcia serà millor quan els responsables polítics, policials i mediàtics de la claveguera siguin on han de ser: a la presó».

Pablo Iglesias ha reiterat la vocació molt clara de governar i canviar les coses amb què va néixer Podem. Finalment, tot i que amb una presència «modesta» ha entrat en un Executiu que en mes i mig de mandat ja ha demostrat, segons ha dit, que «es poden canviar les coses».

Després d’enumerar algunes de les mesures que s’han pres fins ara, Iglesias ha volgut donar les gràcies a Pedro Sánchez per haver-li demanat que coordinés la política social del Govern, treballant «de costat», per exemple, amb el Ministeri de Seguretat Social.

Amb un objectiu: que es compleixin d’una vegada els drets socials que reconeix la Constitució, que no és «un maó per colpejar el rival».

Respecte al partit, ha reconegut que ha de fer millor algunes coses, com estar més organitzat i fort en pobles i barris, en una relació «còmplice» amb la societat civil i els moviments socials.

«Bloc històric» amb partits germans

El repte de Podem ha de ser construir «un bloc històric» amb partits germans, però també amb la societat civil. En suma, formar «trinxeres» socials que permetin defensar i protegir els interessos dels «subalterns», dels que «no comptaran amb el beneplàcit dels grans poders», ha afirmat.

Podem, per tant, ha d’estar al servei de la «construcció de contrapoders socials de classe» i no ha d’oblidar per a qui treballa i per a qui governa, ha afegit.

Notícies relacionades

Segons la seva opinió, si els treballadors, els estudiants, els llogaters... no s’organitzen per «pressionar» el Govern, «llavors el pressionaran els fons d’inversió».

«Sense una societat civil organitzada, no hi ha democràcia», ha acabat Iglesias, no sense abans «robar-li» al seu company de partit Rafael Mayoral una frase per resumir el «desafiament» de la Tercera Assemblea de Leganés: «Lluitar, crear, poder popular».