EL LABERINT CATALÀ

Torra afirma que el Govern «no s'aixecarà» de la taula malgrat «les discrepàncies»

El president reconeix que el principal avanç ha sigut la celebració de la mateixa reunió

Anuncia una segona trobada a Barcelona en la qual ja s'haurà d'entrar en concrecions

sanchez-torra-castro

sanchez-torra-castro / DAVID CASTRO

1
Es llegeix en minuts
Juan Ruiz Sierra / Xabi Barrena

El president Quim Torra ha qualificat el diàleg iniciat aquest dimecres entre les delegacions dels governs espanyol i català de «franc i honest» en el qual han sortit a la llum «les discrepàncies sobre l’origen i naturalesa del conflicte polític així com les seves vies de solució». Amb tot, el president ha asseverat que la delegació catalana «es creu el diàleg» i que no s’aixecarà de la taula de negociació».

Segons ha explicat, la part catalana ha exposat «els dos grans consensos que defineixen la societat catalana, com són el 80% de recolzament a l’exercici del dret d’autodeterminació i el 80% a favor de l’amnistia». També ha recordat la contrapart, com ja va fer en el comunicat d’aquest dimarts, que la representació catalana hauria d’estar encapçalada per «Carles Puigdemont i Oriol Junqueras».

Segons ha definit Torra, «l’important de la reunió d’avui ha sigut la reunió d’avui», és a dir, la mateixa celebració de la trobada després d’anys de ponts trencats. La reunió de la Moncloa, que ell ha definit de «taula zero» donarà peu a d’altres, la pròxima a Barcelona, en la qual els equips de treball, és a dir, els mateixos d’aquest dimecres, però sense els presidents i vicepresidents, ja hauran d’entrar en concrecions.

Torra, així mateix, ha explicat que el Govern espanyol ha mirat d’introduir a la taula de diàleg «aspectes més sectorials, que en absolut menyspreem, però que són objecte d’altres fòrums, com la comissió bilateral, que activarem immediatament».

Sostre de despesa 

Notícies relacionades

Així mateix, ha assenyalat, sobre la relació entre la celebració de la taula de diàleg i un eventual recolzament als Pressupostos Generals de l’Estat, que la pretensió és d’«aïllar» els treballs d’aquest fòrum de les oscil·lacions polítiques del dia a dia.

De moment, fonts republicanes han asseverat a aquest diari que el recolzament del seu grup parlamentari a l’augment del sostre de despesa, que es votarà dijous, fins i tot està en l’aire. Fonts del Govern, amb tot, ho donen per suposat «després de tots els gestos fets»