declaració en l'audiència nacional

L'excap de seguretat d'Iberdrola no respon sobre Villarejo

Antonio Asenjo trenca amb la tònica de col·laboració que havia mantingut en les dues citacions anteriors

undefined34595720 espa a ignacio gonz lez gra244  estepona m laga   01 02 2016190507151044

undefined34595720 espa a ignacio gonz lez gra244 estepona m laga 01 02 2016190507151044 / JORGE ZAPATA

3
Es llegeix en minuts
Europa Press

L’exresponsable de seguretat d’Iberdrola Antonio Asenjo s’acollirà aquest dimecres al seu dret a no declarar davant de les preguntes de la Fiscalia Anticorrupció i del titular del Jutjat Central d’Instrucció número 6, Manuel García Castellón, després que la seva defensa demanés l’aixecament del secret de la peça 17 del ‘cas Tàndem’.

Asenjo trencarà així amb la tònica de col·laboració que havia mantingut en les dues anteriors citacions del jutjat, quan malgrat el secret de la peça sí que va respondre a les preguntes que se li van formular en relació amb els contractes que l’elèctrica hauria subscrit amb les empreses del comissari jubilat i a presó provisional José Manuel Villarejo.

En l’escrit, que es presenta aquest mateix dilluns a l’Audiència Nacional i a què ha tingut accés Europa Press, queda patent el canvi d’estratègia: «Passarà a no respondre a més preguntes sempre que aquestes tinguessin relació amb àudios o gravacions, de l’origen de les quals no se’ns informi degudament, i la fiabilitat del qual o legalitat no hagués sigut prèviament contrastada mitjançant la necessària submissió a la pericial oportuna».

Primera part de la declaració

La decisió ve acompanyada de l’advertència que la primera part de la declaració, que es va produir entre el 3 i el 4  de febrer «pateix d’un vici inesmenable de nul·litat radical i absoluta» a causa que a Asenjo, que va declarar en qualitat d’investigat, no se’l va informar prèviament dels seus drets. «Per a aquest lletrat, va ser tota una sorpresa descobrir que la pràctica judicial d’aquest òrgan passava actualment per inatendre el dret més bàsic de tot investigat: la informació de tots els drets dels quals és titular segons comparegués per primera vegada davant d’un òrgan jurisdiccional», assenyala l’escrit.

D’altra banda, des de la defensa assenyalen que donen per retirada l’oferta de sentència en conformitat que van plantejar al seu dia davant de la Fiscalia Anticorrupció i que Asenjo, davant de l’impacte que li va produir haver de declarar davant del jutge ara «no és capaç de tenir una imatge nítida de la primera hora de la seva declaració». «Per més que s’ha esforçat aquests dies enrere, té una hora de la seva vida en blanc», lamenten.

Afegeix a això que des del punt de vista de la defensa, les proves audiovisuals que van donar origen a la peça separada que estudia la contractació de Villarejo per part de directius d’Iberdrola han de ser considerats nuls ja que manquen de qualsevol certificat digital i han sigut editats.

Delictes de suborn i revelació de secrets

Asenjo està imputat per presumptes delictes de suborn i revelació de secrets a instàncies de Fiscalia Anticorrupció. Els treballs del comissari retirat per a Iberdrola anirien des de presumptes tasques d’espionatge a intents de desacreditar tant a grups ecologistes com a altres empreses. El jutjat va obrir la peça separada el mes d’octubre passat, a la llum tant de la documentació intervinguda al mateix Villarejo després de la seva detenció el 2017 com del material sobre la seva relació amb Iberdrola que havien difòs moncloa.com i ‘El Confidencial’.

Per la seva part, Iberdrola va anunciar el mes d’octubre passat que obriria una investigació exhaustiva en forma d’informe forense per aclarir fins on van arribar les relacions amb Cenyt, la mercantil vinculada a Villarejo mitjançant la qual s’haurien executat i facturat els contractes.

Notícies relacionades

L’informe va ser encomanat a PwC i se suma a les indagacions internes ja empreses el novembre del 2018 i el mes de juliol passat arran de la difusió d’informacions que vinculaven a la companyia amb l’empresa del comissari. En totes dues es va determinar que s’havien encarregat 17 serveis de tipus ordinari i propis de la Direcció de Seguretat Corporativa entre els anys 2004 i 2017 i que tant en el procés de contractació com en la posterior facturació s’havien seguit tots els controls interns d’Iberdrola, segons va informar en el seu moment la mateixa companyia.