04 d’ag 2020

Anar al contingut

'cas Villarejo'

Galán nega que la cúpula d'Iberdrola espiés ningú

El president de l'elèctrica insisteix que no han trobat cap pràctica irregular

P. Allendesalazar

Galán nega que la cúpula d'Iberdrola espiés ningú

El president d’Iberdrola, Ignacio Sánchez Galán, ha negat aquest dilluns que els màxims responsables de la seva companyia encarreguessin a l’excomissari Villarejo investigar rivals. «La cúpula d’Iberdrola no es dedica a espiar ningú», ha assegurat en una entrevista a la Cope. Tant ‘El Confidencial’ com ’Moncloa.com’ fa diversos mesos que informen sobre aquests presumptes espionatges, particularment a Florentino Pérez, president d’ACS i el Reial Madrid, uns suposats delictes que està investigant l’Audiència Nacional.

L’executiu ha mantingut que en les investigacions interna i externa encarregades per l’elèctrica «no s’ha trobat res que no s’adapti a la llei». També ha afirmat que la seva companyia està col·laborant amb la justícia i ha demanat al jutge que «no s’impedeixi que es publiqui tot allò que considerin els mitjans de comunicació», amb referència a la investigació oberta pel magistrat als dos mitjans que estan publicant notícies sobre la vinculació de Villarejo amb empreses com Iberdrola i també el BBVA.

«Hi ha, a més, en aquest tema, sembla que moltes empreses que van tenir algun tipus de relació amb les empreses d’aquest senyor. I crec que és bo que tots coneguem i coneguin que és el que ha passat i actuem en conseqüència», ha dit Galán. «El que demanem és que segueixi el tema i que aprenguem tots d’una situació com la que s’està produint, que no és precisament gaire afortunada per a la imatge del país», ha rematat.

Relació d’anys

Arran de les primeres informacions periodístiques, Iberdrola va obrir una investigació interna el novembre del 2018 i una altra el juliol del 2019. Segons va assegurar la companyia l’octubre passat, «totes dues van determinar, d’una banda, que s’havien contractat 17 serveis de tipus ordinari i propis de la Direcció de Seguretat Corporativa entre els exercicis 2004 i 2017; i, d’una altra, que en el procés de contractació i posterior pagament dels esmentats treballs s’havien aplicat correctament tots els controls i procediments interns d’Iberdrola».

Malgrat això, la companyia va cessar Antonio Asenjo, cap de seguretat i presumpte contacte de Villarejo amb Iberdrola, que ha sigut imputat per l’Audiència Nacional pels delictes de suborn i revelació de secrets. El jutge Manuel García-Castellón ha citat per a aquesta setmana Villarejo i el seu soci Rafael Redondo, però ha decidit ajornar la d’Asenjo per raons mèdiques. Les informacions publicades afirmen que l’elèctrica va contractar l’expolicia per frenar l’intent d’ACS de controlar-la entre el 2009 i el 2011. Manuel Delgado Solís, conseller de la constructora i suposat talp de Villarejo, va dimitir fa uns dies

Florentino Pérez ha demanat personar-se en la causa, després que es publiqués que Iberdrola va mirar d’aconseguir informació personal comprometedora per dissuadir-lo. «En vista de les informacions aparegudes el dia d’avui, Florentino Pérez ha decidit personar-se en qualitat d’acusació particular en el procediment judicial obert a l’Audiència Nacional sobre Iberdrola per exercitar accions penals i civils contra els qui en resultin responsables, entre els quals podrien estar inclosos, segons el contingut de les esmentades informacions, el president d’Iberdrola i la gent del seu entorn que hi hagi participat, el mateix comissari Villarejo i els mitjans de comunicació que hagin pogut servir d’instrument a aquesta activitat delictiva», va apuntar en una nota.