'CAS TÀNDEM'

El jutge xifra en 10 milions els pagaments del BBVA a Villarejo durant 13 anys

L'Audiència Nacional aixeca el secret de la investigació dels contractes del banc amb l'excomissari

Les actuacions «il·lícites» van afectar «els drets fonamentals» de les persones espiades

rosas50966632 francisco gonzalez audiencia nacional200203175604

rosas50966632 francisco gonzalez audiencia nacional200203175604 / DAVID CASTRO

3
Es llegeix en minuts
AGENCIAS

El jutge del cas Villarejo, Manuel García Castellón, xifra en més de 10,2 milions d’euros els pagaments que el BBVA va realitzar a l’excomissari per suposats encàrrecs d’espionatge entre els anys 2004 i 2017, uns treballs que van afectar «els drets fonamentals de les persones» investigades.

En la interlocutòria en la qual acorda aixecar el secret de sumari de la peça, a la qual ha tingut accés Efe, el magistrat indica que s’han localitzat abonaments en els comptes de Cenyt, empresa de l’excomissari José Manuel Villarejo, «per un import total de 10.284.689,3 euros».

Segons el jutge, la contractació de Villarejo «per part d’alts directius de l’entitat» perseguia «el desenvolupament de múltiples serveis d’intel·ligència i/o d’investigació de caràcter patrimonial, de caràcter il·lícit» en virtut de la condició de funcionari policial en actiu de l’excomissari, que el fan creditor d’un possible «delicte de suborn passiu».

I a més, assenyala que els treballs van suposar una «reiterada ingerència» en els drets de les persones «mitjançant l’accés a les seves comunicacions, seguiments personals o l’accés a la seva documentació bancària»

En la interlocutòria judicial, a la qual també ha tingut accés Europa Press, el magistrat explica que ha mantingut la peça en secret fins ara amb l’objectiu d’estudiar «les successives contractacions del llavors Comissari en actiu del Cos Nacional de Policia José Manuel Villarejo per part d’alts directius de l’entitat» que el 2018 no estaven «plenament identificats» a excepció del responsable de Seguretat Corporativa Julio Corrochano, que també era antic membre del Cos Nacional de Policía.

Aixecament del secret

La decisió del jutge d’instrucció arriba després que la setmana passada la Fiscalia Anticorrupció demanés l’aixecament del secret.

Des que es va obrir la peça separada (la número 9 de la macrocausa sobre Villarejo), el desembre del 2018, el magistrat instructor ha imputat més d’una desena de persones, inclòs el mateix Villarejo i el BBVA en qualitat de persona jurídica, a més d’ex alts càrrecs de l’entitat. També figura en la llista d’investigats Julio Corrochano, expolicia i excap de seguretat del banc que hauria actuat com a interlocutor per al desenvolupament dels contractes.

Tret de l’expresident de l’entitat Francisco González, l’ex executiu Antonio Béjar –que ha comparegut diverses vegades– i el BBVA, els representants legals del qual van estar declarant durant 14 hores repartides en tres dies, tots els imputats en aquesta peça van optar per acollir-se al seu dret a no declarar quan van ser citats a l’Audiència Nacional al no haver tingut accés a les actuacions. A partir d’ara ja podran conèixer-les.

Davant del jutge i els fiscals anticorrupció, el representant legal de BBVA, Adolfo Fraguas, va eximir de responsabilitat l’entitat financera de les decisions que poguessin haver adoptat persones físiques durant la presidència de Francisco González, a qui no va arribar a assenyalar explícitament però de qui va deixar anar en diverses ocasions que difícilment hauria desconegut les relacions del banc amb Villarejo.

Els contractes objecte de les indagacions van des de suposades tasques d’espionatge per frustrar l’entrada al banc de la constructora Sacyr, fins a frenar la presumpta extorsió d’Ausbanc, passant per analitzar la situació de morosos com Martinsa Prasa.

Iberdrola

Dins de la macrocausa ‘Tandem’, i en relació amb la peça separada i secreta número 17, ahir va declarar davant del jutge García Castellón l’exresponsable de seguretat d’IberdrolaAntonio Asenjo  en qualitat d’imputat en relació amb els contractes que l’energètica hauria subscrit amb les empreses del comissari jubilat. Segons fonts jurídiques consultades per Europa Press, Asenjo va respondre a les preguntes fetes pels fiscals.

Notícies relacionades

L’exresponsable de seguretat d’Iberdrola està imputat per presumptes delictes de suborn i revelació de secrets com a possible interlocutor de Villarejo amb l’elèctrica, a la qual hauria servit en diverses tasques. Aquests treballs inclouen un presumpte espionatge a empreses com ACS, el president del qual, Florentino Pérez, s’ha personat com a perjudicat.