Torra i ERC airegen les seves diferències per les condicions de la taula de diàleg

Els republicans suggereixen que alguns volen fer fracassar la iniciativa

El president recorda als seus socis que van votar a favor de la figura del mediador

zentauroepp51991227 leader of catalonia s regional government quim torra speaks 200127152153

zentauroepp51991227 leader of catalonia s regional government quim torra speaks 200127152153 / ALBERT GEA

3
Es llegeix en minuts
Fidel Masreal
Fidel Masreal

Periodista

Especialista en política i salut mental

ver +
Júlia Regué
Júlia Regué

Cap de la secció de Política.

Especialista en política.

Ubicada/t a Barcelona

ver +

El president Quim Torra i el grupd’ERC han protagonitzat l’enèsim enfrontament intern, aquesta vegada en relació amb la composició de la taula de diàleg amb l’Estat, amb retrets mutus en la sessió de control al Govern en el Parlament.

El diputat republicà Sergi Sabrià, que abans del ple havia demanat que el mediador no fos excusaper no iniciar el diàleg, ha suggerit, implícitament en relació amb JxCat, que alguns pretenen fer avortar la negociació: «Hem de persistir en la idea del diàleg sense excuses, que malgrat semblar coherents semblen amagar la intenció de voler fer-ho impossible». Ha afegit que no «els podem regalar les nostres debilitats, retrets o dubtes» perquè «junts som més forts».

En la seva resposta, Torra ha demanat que es respectin les decisions del Parlament, amb referència a la moció que JxCAT, la CUP i també ERC van aprovar i que reclama la figura d’un «mediador internacional». «Necessitem mètode, objectius, garanties, perquè el diàleg pugui produir fruits» ha dit, perquè en cas contrari es podria «banalitzar» la idea mateixa del diàleg.

«M’agrada més parlar de procés de negociació i en el Consell Executiu [ahir] vam marcar les regles del joc: una taula per abordar l’arrel del conflicte, que és de sobirania, l’autodeterminació i el final de la repressió i d’altra banda la comissió bilateral», ha afegit. JxCat ha recolzat Torra en la seva condició de president i ha mostrat la seva desconfiança respecte a l’Estat en relació amb la taula de diàleg.

La condició de president

Respecte a la situació de Torra, que ja no ostenta la condició de diputat i va ser inhabilitat en sentència –no ferma– pel TSJC, Lorena Roldán, de Ciutadans, ha incidit en la pèrdua de la credencial com a diputat «fruit de la seva irresponsabilitat, per no respectar la neutralitat dels edificis que són de tots». Roldán ha anunciat un recurs d’empara al Tribunal Constitucional i ha insistit que Torra ja no és president. «El seu pas per la Generalitat ha sigut una conducció temerària, no li queden punts al seu carnet de president, assumeixi-ho i marxi», ha etzibat la diputada. Torra ha constestat: «Al món de Matrix en què viuen, demanaríem coherència; la seva manera de fer política és de degradació, de bronca, ja poden encomanar-se a la suma amb el PP, si es queden amb mitjana dotzena [de diputats] ja serà molt». «Han obert la porta al feixisme», ha etzibat.

El president ha protagonitzat també un enfrontament amb Alejandro Fernández del PPC, al respondre a la seva pregunta sobre l’accident de la petroquímica de Tarragona: «Suposo que ha retirat una querella per usurpació de funcions, perquè està fent una pregunta al president de la Generalitat». I Fernández, que havia preguntat sobre la gestió de l’accident a la petroquímica de Tarragona, ha respost: «Jo l’hi feia [la pregunta] al senyor Aragonès». El PPC ha criticat la gestió del Govern sobre la crisi de la petroquímica.

Pressupostos catalans i espanyols

Notícies relacionades

Per la seva part, la representant de Catalunya En Comú-Podem, Jéssica Albiach, ha demanat a Torra que destini a cultura, vivenda, infància i dependència els ingressos addicionals per a la Generalitat atesa la decisió del Govern de flexibilitzar en dues dècimes la regla de dèficit de les autonomies. Albiach ha demanat a Torra que recolzi els pressupostos de l’Estat i anunciï la data de les eleccions. El president ha aprofitat per penjar-se la medalla de l’acord de pressupostos amb els comuns, i en aquest sentit ha citat una reunió mantinguda amb l’alcaldessa de Barcelona, Ada Colau, el mes de juliol passat.

L’actuació dels Mossos

D’altra banda i en resposta a una pregunta de la CUP, crítica amb la gestió dels Mossos d’Esquadra en les protestes per la sentència, Torra ha anunciat que en un mes el conseller d’Interior, Miquel Buch, exposarà un primer informe sobre les investigacions internes sobre l’actuació de la policia en relació amb 37 casos concrets. El president ha afegit que «els canvis i responsabilitats» que es derivin d’aquesta investigació es traslladaran al Parlament.