EL TAULER CATALÀ

ERC no veu les eleccions com una prioritat i li agradaria acordar-les amb JxCat

Sabrià qüestiona l'actuació de Torra amb la pancarta: «Aquesta desobediència no va millorar gens»

Defensa que la figura del mediador no pot ser excusa per no iniciar el diàleg amb l'Estat

sabria

sabria / JOAN CORTADELLAS

3
Es llegeix en minuts
Agencias

El president del grup d' ERC al ParlamentSergi Sabrià, ha afirmat aquest dimecres que el seu partit no veu les eleccions catalanes com una prioritat ara mateix «perquè el país no les necessita», i ha indicat que li agradaria poder acordar la data dels comicis amb JxCat. En una entrevista a Ràdio 4,  Sabrià ha qüestionat l'actuació de Quim Torra al negar-se a retirar la pancarta dels presos, ha defensat que el relator no pot ser excusa per no iniciar el diàleg amb l'Estat i ha confessat sentir-se més a prop d' Òmnium que de l' ANC.

Més informació (Auto)

Títol notícia (Auto)

Títol notícia (Auto)

Sabrià ha assenyalat que ERC «no té pressa» per les eleccions perquè «no són una prioritat, com si que ho són l'aprovació dels Pressupostos de la Generalitat, la possibilitat d'executar-los, i en paral·lel, continuar treballant en la taula de negociació» entre els governs català i espanyol.

Ha argumentat que si el seu partit no veu prioritàries les eleccions és perquè «el país no les necessita» ara mateix, i ha apuntat que a ell li agradaria «poder anar a les eleccions amb un independentisme més cohesionat, ja que anar dividits i amb retrets no és bo, barallar-nos per quatre vots que ja són independentistes no té sentit».

Ha assenyalat que tot i que la convocatòria electoral «és una decisió del president Torra i no té l'obligació de consultar la data amb els seus socis de govern, seria bo que ho fes» i que fos acordada amb ERC. El dirigent republicà ha apuntat que tot i que el missatge institucional de Torra apuntava que les eleccions serien just després d'aprovar els pressupostos, això «ara sembla que no està tan clar». Aquest mateix dimarts sense anar més lluny  Meritxell Budó evitava parlar de dates.

Retrets a Torra i JxCat

Sabrià ha lamentat que JxCat comencés la seva precampanya amb retrets a ERC: «Crec que s'equivoquen a l'entrar en aquesta dinàmica, i ERC no la seguirà i se centrarà a buscar nous vots, per exemple de socialistes desencisats».

El dirigent republicà ha qüestionat l'actuació de Quim Torra al negar-se en un primer moment a despenjar la pancarta pels presos com li va ordenar la Junta Electoral. Una desobediència que l'ha situat a punt de la inhabilitació. Per Sabrià, «no té sentit posar una pancarta durant cinc dies per acabar traient-la». «Crec que no hem de fer coses que no ens acostin a la independència. Hem de desobeir si això ens acosta a guanyar. La desobediència ha de portar victòries, no derrotes. I en algun cas ens ha suposat més derrotes que victòries», ha argumentat per reblar que la desobediència de Torra «no va millorar res».

«Lluny de l'ANC» i a prop d'Òmnium i CUP

Sabrià ha reconegut que ERC «se sent lluny» de l'Assemblea Nacional Catalana (ANC) perquè no coincideix amb alguns dels seus posicionaments i les seves apostes estratègiques, i que per exemple, se senti «més a prop» d'Òmnium  i de la CUP malgrat les diferències que Esquerra manté també amb els anticapitalistes.

"ERC no governarà amb el PSC"

Respecte als pactes postelectorals, Sabrià ha apuntat que no s'ha de confondre el fet que ERC facilités amb la seva abstenció la investidura de Pedro Sánchez (PSOE) a canvi d'una taula de negociació per solucionar el conflicte català, amb fer pactes de govern amb el PSOE.

Notícies relacionades

«Està clar que ERC no governarà amb el PSC en la Generalitat, tenim uns límits molt clars» i això «ja s'ha vist amb els pactes en les institucions supramunicipals» en què ERC va evitar pactar amb el PSC, «mentre que JxCat sí que ho ha fet».

Sabrià ha acusat de «falta d'humanitat» el líder del PSC, Miquel Iceta, per no haver anat a visitar els líders independentistes presos. «No ha fet res perquè Oriol Junqueras no sigui a la presó i no ha tingut la dignitat d'anar a veure'ls», ha criticat.