EL LABERINT CATALÀ

El Govern evita concretar els termes de la taula bilateral i la data electoral

La portaveu eludeix detallar la taula tècnica, la reunió entre independentistes i la comissió bilateral

Reclama de nou que existeixi la figura del mediador que ERC no veu imprescindible

08/10/2019 La consellera Meritxell Budó

08/10/2019 La consellera Meritxell Budó / DAVID ZORRAKINO - EUROPA PRESS (Europa Press)

3
Es llegeix en minuts
Fidel Masreal

Una qüestió ha quedat clara després de la compareixença setmanal de la portaveu del Govern, Meritxell Budó: Quim Torra no sembla tenir pressa a convocar la cèlebre taula de diàleg amb el Govern per abordar el conflicte català. Ni la comissió tècnica prèvia té composició, ni els partits independentistes s’han reunit entre ells per definir les condicions, ni JxCat i ERC es posen d’acord en si ha d’existir la figura del mediador entre els dos governs. També en aquesta línia de la incertesa, Budó ha dit que la data de les eleccions no ha de ser immediatament després de l’aprovació dels pressupostos del Govern.

Respecte a la taula de negociació, Budó ha afirmat que aquesta vegada la reunió entre partits i entitats independentistes (a la qual la CUP no garanteix la seva presència, per cert) es farà de forma discreta en els pròxims dies. Aquesta cita ha de servir, segons el Govern, per fixar els termes i condicions de la reunió amb el Govern. En aquesta reunió és on es posarà de manifest l’enèsima discrepància entre JxCat –que reclama que es compleixi l’aprovat pel Parlament amb els vots de JxCat, la CUP i ERC i existeixi la figura d’un mediador– i ERC que considera no imprescindible aquesta figura, que va ser la que va malmetre l’inici de diàleg a principis de l’any passat entre la Generalitat i el Govern. «Confio que hi haurà acord per part de la part catalana», s’ha limitat a apuntar la consellera i portaveu preguntada insistentment sobre això.

«No serà una cosa ràpida»

Tampoc existeix concreció sobre qui integrarà la taula tècnica entre els dos governs per preparar la taula. Ni tampoc sobre qui integrarà la taula en si mateixa, més enllà de conèixer-se que els vicepresidents del Govern i el Govern, Pablo Iglesias Pere Aragonès, en formaran part. Budó ha apuntat que una vegada constituïda aquesta taula els eventuals acords «no seran una cosa ràpida perquè qualsevol negociació requereix el seu temps». A tot això s’hi ha d’afegir que el Govern continua insistint que en la taula «han de poder participar-hi» els presos independentistes i els dirigents desplaçats a l’estranger. Tampoc ha concretat si abans o després de la taula es constituirà la comissió bilateral que ha d’abordar assumptes sectorials pendents entre les dues administracions i sobre els que el president del Govern Pedro Sánchez va presentar la setmana passada una proposta.

Eleccions sense data

Notícies relacionades

Tampoc existeix cap indici, al contrari, que les eleccions es convoquin immediatament després de l’aprovació dels pressupostos del Govern, que ratificarà el Parlament al març. Budó ha afirmat que no es pot afirmar que Torra anunciï uns comicis en la data més pròxima possible. «No sabem quan se celebraran les eleccions», ha advertit, més enllà d’apuntar que seran aquest any 2020.

Lleis pendents i renda garantida

Aquest calendari incert fa que la portaveu del Govern tampoc pugui concretar si el Parlament tindrà temps d’aprovar quatre de les lleis socials suspeses pel Tribunal Constitucional sobre les quals el Govern ja va presentar, fa més d’un any, una memòria preliminar. Es tracta de lleis de pes com la d’igualtat entre homes i dones, canvi climàtic, l’agència de protecció social i els consumidors de cànnabis. Sobre això, Budó no ha sabut afirmar si el Govern arribarà a temps d’aprovar aquestes lleis. Com tampoc ha concretat si es podrà aprovar el reglament de la llei de la Renda Garantida de Ciudadania, que reclamen les entitats del Tercer Sector Social per flexibilitzar les condicions d’accés a aquesta prestació per a famílies sense recursos. Budó s’ha limitat a apuntar que sí que s’ha corregit part de la llei per fer possible compatibilitzar l’ajuda amb alguns llocs de treball de curta durada.