SESSIÓ DE CONTROL

Sánchez i Rufián, primer cara a cara de guant blanc

El portaveu d'ERC demana al president que retiri les medalles a 'Billy el Niño' i dignifiqui Companys

El president ratifica el seu compromís de millorar la llei de memòria històrica com a política d'Estat

undefined52260734 madrid  12 02 20  pol tica  sesi n de control al gobierno   200212100018

undefined52260734 madrid 12 02 20 pol tica sesi n de control al gobierno 200212100018 / JOSE LUIS ROCA

1
Es llegeix en minuts
Iolanda Mármol

Res sembla el mateix a la sessió de control al Govern. Si l’anterior legislatura es va caracteritzar per la bronca constant entre Gabriel Rufián i Pedro Sánchez, aquest dimecres, el primer cara a cara de la nova etapa ha evidenciat l’acostament entre tots dos, que han protagonitzat un debat de guant blanc. En la seva primera pregunta al president, el portaveu republicà ha evitat endinsar-se en el conflicte català i ha preferit interpel·lar-lo sobre les mesures que l’Executiu té previstes per evitar l’auge del franquisme. Tant la qüestió com la resposta han demostrat una sintonia impensable fa només uns mesos. [Últimes notícies del Govern de Pedro Sánchez i de Catalunya | DIRECTE]

Sánchez s’ha compromès a reformar la llei de memòria històrica per reparar algunes llacunes i a elevar-la a nivell de política d’Estat. Ha promès que el seu Govern s’abocarà a recursos econòmics per exhumar les víctimes i que farà modificacions per acabar amb els reconeixements que la democràcia va brindar a «persones vinculades amb el franquisme i que van torturar».  També ha assegurat que la seva intenció és reconèixer l’expresident Lluís Companys i «injuriar el seu judici». «Parlem el que vostès han de plantejar», ha ofert. 

Rufián, en to conciliador, ha demanat a Sánchez que comenci per retirar les medalles a Antonio González Pacheco, ‘Billy el Niño’, per la seva càrrega simbòlica, i que «dignifiqui» la memòria de Companys

Notícies relacionades

La sessió de control arriba en un moment especialment sensible, en què Sánchez mira de pactar amb ERC els Pressupostos Generals de l’Estat i poques hores després que el portaveu republicà es reunís a la zona de Govern del Congrés amb la vicepresidenta, Carmen Calvo, i la portaveu socialista, Adriana Lastra, durant una hora. 

Tot i que oficialment les converses entre el PSOE i ERC per pactar els comptes públics no han començat, fonts de les dues formacions admeten que la interlocució és permanent. Com va avançar aquest diari, les reunions de l’equip negociador de la investidura continuen.