la fira, en l'aire

GSMA decidirà divendres si cancel·la el Mobile World Congress

L'empresa organitzadora del congrés tecnològic deliberarà sobre la seva edició davant de les múltiples baixes que està patint

mobiles-bajas / periodico

3
Es llegeix en minuts
El Periódico / Agencias

El consell general de la GSMA, l’empresa organitzadora del Mobile World Congress (MWC), es reunirà aquest divendres per decidir si cancel·la o no l’esdeveniment tecnològic davant de les múltiples baixes d’empreses participants pel brot de coronavirus.  Es tracta d’una reunió ordinària prevista des de fa temps, si bé el degoteig de baixes per part d’importants companyies tecnològiques fa que tingui una especial rellevància, perquè s’espera que prengui una decisió determinant sobre això, segons fonts coneixedores de les converses citades per Efe.

Fins ara, la GSMA, la patronal mundial dels operadors mòbils, s’ha mantingut ferma en la celebració de l’esdeveniment, malgrat que 10 empreses han anunciat que no aniran al congrés de tecnologia mòbil més gran del món, que s’ha de celebrar del 24 de febrer al 27 de febrer als recintes de Montjuïc i Gran Via de la Fira de Barcelona.

La portaveu del Govern i ministra d’Hisenda, María Jesús Montero, ha volgut llançar un «missatge de confiança» en relació amb les baixes que s’han produït en el MWC. Ha remarcat que Espanya compta amb «un dels millors sistemes de salut pública del món» i ha aconsellat continuar mantenint les directrius que marquen les autoritats sanitàries.

Per la seva banda, el Govern de la Generalitat, després de la reunió del Consell Executiu, ha manifestat que «en aquests moments no es contempla l’anul·lació o no del Mobile», tot i que ha recordat que és un tema que correspon als organitzadors, que és una empresa privada.

Insisteixen se segueixen les recomanacions de l’Organització Mundial de la Salut (OMS) i les autoritats europees competents i les nacionals. Han llançat un missatge de «tranquil·litat» perquè el país està «preparat, com qualsevol altre estat de la UE», informa Fidel Masreal. [Seguiu tota l’actualitat sobre el coronavirus i el Mobile World Congress | Últimes notícies en DIRECTE]

Les dues últimes companyies en caure han sigut Intel i Vivo, que se sumen a altres cancel·lacions de marques com Ericsson, Amazon, Sony, LG, Umidigi, Nvidia, NTT Docomo i Gigaset, mentre que el fabricant tecnològic xinès Xiaomi sí que ha confirmat la seva presència en el MWC de Barcelona.

Mesures preventives

A mesura que augmentava la incertesa sobre el coronavirus, la GSMA ha anat afegint mesures preventives i restriccions, l’última de les quals, prohibir l’entrada a congressistes de la província de Hubei, i vetar l’accés als qui hagin estat a la Xina 14 dies abans de la celebració de l’esdeveniment, però tampoc això ha frenat la reguera de baixes.

L’absència d’aquestes empreses deixarà lliure un espai entorn del 10% al recinte firal de la Gran Via de l’Hospitalet de Llobregat, amb un especial impacte al pavelló 3, que sol ser el més visitat. Malgrat totes aquestes baixes i a la incertesa que existeix sobre si l’esdeveniment acabarà celebrant-se, els treballadors continuen amb el muntatge dels estands i amb els preparatius de la fira, l’esdeveniment tecnològic més important del món i un dels congressos que mouen més diners.

A l’espera que es produeixi la reunió de divendres, la GSMA està en contacte permanent amb Fira de Barcelona i amb les administracions públiques implicades per garantir que el MWC compti amb totes les mesures de prevenció sanitària necessàries per acollir un esdeveniment tan multitudinari com aquest malgrat l’alarma mundial generada per aquesta epidèmia.

Notícies relacionades

Tot i que inicialment la GSMA va estimar en 492 milions d’euros l’impacte econòmic d’aquesta edició del Mobile i va calcular que superaria els 110.000 assistents, ja es dona per fet que serà impossible assolir aquestes xifres. El 2019, el Mobile va batre un nou rècord d’assistents amb uns 109.000 visitants, procedents de 198 països, dels quals 7.900 eren directors executius. 

D’aquest gruix de participants, GSMA calcula que els que procedeixen de la Xina són entre 5.000 i 6.000, dels quals encara es desconeix quants optaran per no volar a Barcelona, ja que firmes com Huawei i ZTE han confirmat que vindran, però que incrementaran la presència del seu personal d’Europa en detriment del resident al país asiàtic.