EL TAULER CATALÀ

Iceta demana reformar el Codi Penal perquè la sedició «no s'ajusta al que va passar»

El líder del PSC descarta l'amnistia però aposta per «avançar» en la llibertat dels presos del procés

50852868 60

50852868 60

1
Es llegeix en minuts
Efe

Aquest divendres el líder del PSC, Miquel Iceta, ha advocat per «avançar» en la llibertat dels polítics presos condemnats pel procés mitjançant una reforma del Codi Penal perquè, al seu parer, els delictes de rebel·lió i sedició pels quals se’ls va jutjar «no s’ajusten al que va passar a Catalunya el 2017».

En una entrevista a Catalunya Ràdio, Iceta ha tornat a descartar l’amnistia com a solució a la crisi política, però ha apostat per «avançar» en la llibertat dels empresonats amb altres mecanismes com la «política penitenciària» i així «contribuir a resoldre el problema».

«És lògic que s’avanci en la llibertat dels que són a la presó i la seva recuperació en la vida civil», ha afirmat un dia després que la junta de tractament de la presó de Lledoners hagi acordat flexibilixar el règim penitenciari de l’expresident de l’ANC Jordi Sànchez i del líder d’Òmnium Cultural, Jordi Cuixart, que podran sortir a treballar de forma immediata.

En aquest sentit, ha dit que «la voluntat del Govern d’Espanya és afrontar com més aviat millor» la reforma del Codi Penal ja que, «objectivament», la sentència del Tribunal Suprem sobre l’1-O demostra «la dificultat dels magistrats per encaixar el que va passar» arran del referèndum il·legal.

Notícies relacionades

Iceta també ha admès que, «per més ràpida que sigui», a aquesta reforma del Codi Penal no s’arribarà abans de vuit mesos, quan el major dels Mossos d’Esquadra Josep Lluís Trapero, que està sent jutjat a l’Audiència Nacional per rebel·lió, ja podria haver sigut sentenciat.

«Pot ser que hi hagi sentències abans, però si hi ha un canvi legal que afecti les persones ja condemnades, contribuirà a resoldre el problema», ha afirmat abans d’agregar que, en qualsevol cas, «la millor manera que no es judicialitzi un problema és respectar la llei». «Si tothom compleix la llei, els problemes no arriben a judici», ha dit.