PRESÓ DE LLEDONERS

Sànchez i Cuixart sortiran entre setmana de la presó per treballar i fer voluntariat

La junta de tractament del centre penitenciari ha resolt aquest dijous a la tarda concedir-los l'article 100.2

20200206 473062 sanchezcuixarte 1 31 / periodico

2
Es llegeix en minuts
G. Sànchez / J. G. Albalat

L’expresident de l’ANC Jordi Sànchez, i el president d’Òmnium Cultural, Jordi Cuixart, han rebut aquest dijous a la tarda un permís que els deixarà sortir de la presó entre setmana i hi hauran de tornar per dormir, segons fonts de la Conselleria de Justícia. La junta de tractament de la presó de Lledoners, on es troben interns, ha decidit concedir-los l’aplicació de l’article 100.2 del règim penitenciari, que preveu la sortida de reclusos en horari diürn. Aquest article pretén afavorir la rehabilitació dels penats.  

Sànchez sortirà setmanalment tres dies i podrà estar 11 hores fora de la presó, i Cuixart, cinc dies durant 9 hores i mitja. El líder d’Òmnium Cultural rep més dies de permís perquè treballarà i farà tasques de voluntariat. Sànchez només farà voluntariat. Tots dos tenen l’obligació de tornar al final de cada dia a Lledoners abans de les 20.00 hores per pernoctar a la cel·la.

L’aplicació d’aquesta mesura pot entrar en vigor de manera immediata. Això significa que a partir d’aquest divendres els dos líders podran sortir de la presó, tot i que, en una decisió presa per preservar la identitat de tots dos, la conselleria no revelarà en quin moment sortiran per primera vegada. Tampoc farà públics els noms de les empreses a les quals aniran a treballar o on faran les tasques de voluntariat, respectivament. 

La jutge de vigilància penitenciària pot decidir en els pròxims dies si ratifica o revoca la mesura. Així mateix, la fiscalia pot recórrer-la amb independència de la decisió que prengui la togada. Si es dona aquest últim cas, el recurs del ministeri públic no bloquejaria l’aplicació del 100.2 i hauria de ser l’audiència provincial l’organisme encarregat d’estimar-ho i, en tot cas, de suspendre’l.   

Aquest article s’aplica per permetre als presos que puguin sortir a l’exterior per treballar, per participar en tasques de voluntariat o acudir a cursos de formació. Actualment a Catalunya hi ha 405 interns als quals se’ls aplica l’article 100.2. La junta de tractament, remarquen fonts de la conselleria, la integren juristes, psicòlegs, treballadors i educadors socials, metges i mestres que són professionals independents. 

Dos anys i mig a la presó

Els líders socials condemnats pel referèndum de l’1-O ja han complert dos anys i mig d’internament de la condemna de nou anys que els va imposar el Tribunal Suprem. Van ser els dos primers dirigents independentistes que van entrar en presó preventiva, a mitjans de l’octubre del 2017, dues setmanes després de la celebració de la consulta unilateral d’independència. I ara també han sigut els primers a poder sortir unes hores de la presó. Sànchez i Cuixart van rebre el gener passat un permís de 72 i 48 hores. 

Notícies relacionades

Presumiblement, la resta de líders independentistes empresonats rebran al llarg dels pròxims mesos permisos similars. Però Oriol Junqueras, sobre qui va recaure la condemna més severa, de 13 anys, haurà d’esperar el 2021. 

En un comunicat, Òmnium Cultural ha remarcat que Cuixart continuarà complint «íntegrament» la condemna, però «sense renunciar a cap dels drets que li corresponen com a pres polític». Per aquesta raó, «s’acollirà a l’article 100.2, que el deixa sortir unes hores de dilluns a divendres com una via més de compliment de la condemna». «En cap cas», reitera l’entitat, aquest permís «suposa un benefici penitenciari», ja que continuarà estant entre reixes durant «la major part del dia».