Sánchez: «El Govern tindrà diverses veus, però sempre la mateixa paraula»

El president insisteix en la «unitat» de la coalició amb Podem i encapçala el «diàleg territorial»

Assenyala que es trobarà amb Torra a curt termini, abans que es reuneixi la taula de negociació

ab523260-8bdc-4755-9181-42f13cd27bf4-hd-web vid 12 143535 / periodico

3
Es llegeix en minuts
Juan Ruiz Sierra
Juan Ruiz Sierra

Periodista

ver +

Quan va acabar la seva compareixença sense preguntes a la Moncloa, Pedro Sánchez es va allunyar del faristol i va mantenir una breu xerrada informal. La primera cosa que va dir va ser «habemus I l’última, «i ara, a conciliar», una referència irònica al fet que la primera i frustrada votació d’investidura tingués lloc un diumenge, vigília de Reis, i la presentació del seu Executiu de coalició amb Podem també fos l’últim dia de la setmana. Però el llarg període d’interinitat política, arran de les eleccions del 28 d’abril passat, que es va haver de repetir el 10 de novembre, s’acaba aquí, amb el líder socialista assenyalant, durant la seva declaració institucional, que aquesta serà la legislatura «del diàleg social, territorial i generacional» i que l’Executiu, el primer de coalició des de la Segona República, treballarà amb «unitat».

«Aquest Govern té un ferm propòsit d’unitat. Es nodrirà d’idees plurals, però anirà en una sola direcció; parlarà amb diverses veus, però sempre amb una mateixa paraula», va dir el líder socialista. La frase va tenir una mica de desig i una mica d’advertència a Podem, amb uns primers passos després de la investidura que no han anat compassats amb els del PSOE, a l’anunciar els morats els noms dels seus ministres i càrrecs intermedis sense esperar Sánchez.

«Aquesta serà la legislatura del diàleg. Els ciutadans ens estan reclamant moderació i no crispació. Una Espanya que construeix ponts de col·laboració i no una Espanya de vetos i ruptures. N’hem tingut moltes durant aquests últims anys. Una Espanya de convivència i no una Espanya de discòrdia o de sobreexcitació. Ens demanen una Espanya consolidada en l’acord i no una Espanya abonada a l’insult i la desqualificació», va continuar el president, al·ludint tant a l’independentisme català com als partits de la dreta espanyola, que anticipen el final d’Espanya a causa de la inclusió de Podem a l’Executiu i l’abstenció necessària d’ERC i Bildu perquè tot hagi arrencat.

Poc abans que el president pronunciés aquestes paraules, Vox havia reunit davant els principals ajuntaments del país milers de persones per mostrar el seu rebuig al Govern.   

Els missatges

Sánchez ha transmès tres idees amb la composició de la part socialista del nou Govern. Primer, diluir el pes polític del seu soci, Pablo Iglesias, al passar de tres a quatre vicepresidències: Carmen Calvo, el líder de Podem, Nadia Calviño Teresa Ribera. Segon, seguir una línia continuista respecte a l’anterior Executiu, amb molts membres que repeteixen, de les ara vicepresidentes a Fernando Grande-Marlaska, passant per Isabel Celaá i María Jesús Montero, que serà la nova portaveu. I finalment, una aposta per l’ortodòxia econòmica i els coneixements tècnics per tranquil·litzar els mercats i la UE davant els temors que desperta Podem, que ocuparà les carteres d’Igualtat (Irene Montero), Treball (Yolanda Díaz), Consum (Alberto Garzón) i Universitats (Manuel Castells). Els ministres d’Exteriors, Arancha González Laya, i de Seguretat Social, José Luis Escrivá, venen a tenir aquesta funció.

Notícies relacionades

Una altra de les grans novetats és la inclusió de Salvador Illa, secretari d’Organització del PSC, com a ministre de Sanitat. Però no només això. Durant la seva xerrada informal, Sánchez va subratllar el «pes polític» d’Illa, que va ser un dels negociadors socialistes amb ERC. El nou ministre també intervindrà en les relacions amb el Govern català, com ho farà personalment el mateix Sánchez, Calvo i el nou titular de Justícia, Juan Carlos Campo. En aquest sentit, Sánchez va explicar que no tenia «cap problema» en veure’s amb el presidentQuim Torra, abans que es reuneixi la taula de negociació entre el Govern i la Generalitat, una cita que segons el pacte amb els republicans haurà de tenir lloc 15 dies després de la formació de l’Executiu.

Dimarts es farà la primera reunió del nou Consell de Ministres. A banda de per establir la nova estructura, fonts socialistes anticipen que també s’hi aprovarà la pujada de les pensions i del salari dels funcionaris. Però Sánchez va evitar confirmar-ho. «Ja ho veurem», va dir.