INHABILITAT PER DESOBEDIÈNCIA

Torra al·lega en el seu recurs al Suprem que la JEC «usurpa» funcions del Parlament

El president afirma que la Junta Electoral Central no és competent per retirar-li l'escó

La defensa demana la suspensió cautelar de la decisió per evitar un «mal irreparable»

pancarta

pancarta

1
Es llegeix en minuts
El Periódico

El president del Govern, Quim Torra, ha presentat un recurs davant de la Sala Tercera del Tribunal Suprem contra la decisió de la Junta Electoral Central (JEC), de treure l’escó al president i demana la suspensió cautelar de l’acord de divendres passat.

Torra ha al·legat que la JEC «usurpa» les funcions del Parlament i dels tribunals perquè no és competent per retirar-li l’escó. D’una banda, argumenta que només pot actuar dins del període electoral, i de l’altra, apunta que la seva funció mai és retirar la credencial, sinó decidir prèviament si un candidat és elegible o no.

«Evitar un mal irreparable»

«És evident que qui ha resultat elegit no es pot convertir en inelegible en relació amb un procés que ha acabat», diu el recurs, que demana la suspensió cautelar de la decisió per evitar un «mal irreparable». Remarca, a més, que el Suprem encara s’ha de pronunciar sobre la qüestió, i cita el reglament del Parlament, que preveu la retirada de l’escó quan hi hagi sentència ferma.

El recurs contenciós administratiu, consultat per Europa Press aquest dimecres, defensa la «protecció dels drets fonamentals» després de l’acord, que es va donar a conèixer divendres passat i que Torra va rebre aquest dimarts en comunicació oficial.

El Parlament presentarà recurs 

Així mateix, el Parlament de Catalunya ha anunciat que presentarà un recurs al Tribunal Suprem per defensar els drets polítics de Torra i ha demanat a la Junta Electoral Provincial que no executi la decisió a l’espera que es pronunciï aquest tribunal.

El president del Parlament, Roger Torrent, ha instat aquest dimecres els serveis jurídics de la institució a presentar un recurs davant de la sala tercera del Tribunal Suprem. El Parlament recorre així la decisió de la Junta Electoral Central de retirar la condició de diputat al president de la Generalitat, al considerar que a qui correspon exclusivament aquesta decisió és a la Cambra autonòmica.

Notícies relacionades

Així mateix, i en resposta a un escrit de la Junta Electoral Provincial per conèixer el posicionament del Parlament, Torrent ha reclamat que es deixi a l’espera l’execució de la resolució de la JEC de la setmana passada fins que es conegui la decisió del Tribunal Suprem sobre si inhabilita o no Torra. 

La JEC va ordenar retirar la credencial de diputat de Torra al ser condemnat pel Tribunal Superior de Justícia de Catalunya (TSJC) per haver mantingut una pancarta sobre la llibertat dels dirigents independentistes presos al balcó de la Generalitat.