PETICIÓ DEL PP I CS

La JEC inhabilita Torra

L'organisme arbitral li retira l'escó al president de la Generalitat de Catalunya

Puigdemont veu «indignant» la decisió i la CUP crida a la desobediència

zentauroepp51569405 torra200103203348

zentauroepp51569405 torra200103203348 / Robert Ramos

2
Es llegeix en minuts
Pilar Santos

La Junta Electoral Central (JEC) ha decidit inhabilitar Quim Torra i deixar-lo sense la seva acta de diputat electe al Parlament de Catalunya. Aquest organisme arbitral, reunit avui des de les dotze del migdia, ha emès un comunicat en què ha fet pública la seva decisió i demana a la Junta Electoral Provincial de Barcelona que notifiqui el contingut de l’acord, perquè es «declari la vacant com a diputat [...] expedint la credencial al següent candidat de la llista de Junts per Catalunya». 

Segons fonts de l’Executiu català, aquesta decisió de la JEC no suposa que Torra sigui destituït com a president, ja que l’Estatut, en el seu article 67, desenvolupa com s’elegirà el cap de Govern i només recull que deixarà de ser-ho per una moció de censura o per incapacitat física o mental, entre altres motius, i per una «condemna penal ferma». Una cosa que encara no ha arribat en el cas de Torra, ja que el va inhabilitar el Tribunal Superior de Justícia de Catalunya, però es pot presentar un recurs davant el Suprem. 

La inhabilitació de Torra arribarà quan la JEC li comuniqui de manera oficial la resolució, una cosa que encara no ha passat ja que, ara per ara, només es té un avançament de la seva decisió. Segons fonts d’aquest òrgan, els jutges encara no han redactat el contingut íntegre de la seva resolució. 

La JEC ha estimat així el recurs presentat pel PP, i parcialment els interposats per Ciutadans i Vox, que demanaven la inhabilitació immediata del president català després de la condemna del 19 de desembre passat. El Tribunal Superior de Justícia de Catalunya (TSJC) el va inhabilitar per desobeir les resolucions de la JEC, que li va exigir, sense èxit, treure els llaços grocs dels edificis públics durant la campanya electoral de l’abril passat. 

Aquest organisme arbitral electoral ha pres aquesta decisió malgrat que Torra havia presentat recurs davant del Tribunal Suprem, un tipus de recurs que sol trigar uns 10 mesos a resoldre’s.

Després de la notícia, l’Executiu català ha anunciat una reunió extraordinària del Govern i, a l’acabar, una declaració institucional de Torra. 

 L’expresident Carles Puigdemont ha qualificat d’«indignant» la decisió de la JEC. «Els dos últims presidents de Catalunya han sigut cessats per Espanya, no pel Parlament. S’han acostumat a decidir qui ha de ser president i qui no. Ja n’hi ha prou. És com el 155, però sense passar pel Senat», ha escrit a Twitter.

Notícies relacionades

El diputat de la CUP Carles Riera ha cridat a la desobediència. «Si el delicte és desobeir, desobeïm», ha declarat en aquesta mateixa xarxa social. 

L’Assemblea Nacional Catalana (ANC) ha convocat una protesta a la plaça Sant Jaume de Barcelona aquesta tarda a les vuit per mostrar el rebuig de la decisió de la JEC.