ERC proposa al seu consell nacional que validi l'acord d'investidura amb el PSOE

La direcció del partit es mostra escèptica amb els socialistes, però considera que «val la pena» intentar la solució dialogada

El partit de Junqueras considera que la posició de l'Advocacia de l'Estat no és un «gest» a l'independentisme sinó complir la llei

la portavoz de erc marta vilalta explica que lo decidiran en el consell nacional el dia 2 de enero / periodico

2
Es llegeix en minuts
Fidel Masreal

L’executiva d’Esquerra Republicana  ha convocat per al dia 2 a les 17 hores el seu consell nacional, el màxim òrgan entre congressos, per validar o no l’acord polític assolit amb el PSOE per facilitar la investidura de Pedro Sánchez com a president del Govern, partint de la creació d’una taula de negociació «de país» entre governs sobre el conflicte català. La portaveu del partit, Marta Vilalta, ha afirmat que malgrat l’«escepticisme» respecte al PSOE «val la pena» tirar l’acord endavant.

Després d’una llarga reunió de la direcció del partit, Vilalta ha afirmat: «Som escèptics, ens costa molt creure en aquest PSOE i en el Govern, però és una oportunitat per a l’independentisme que volem aprofitar, tenim l’obligació d’intentar aprofitar-lo perquè activar la vida política és imprescindible, i som conscients que un nou engany del Govern podria ser definitiu» per incrementar l’independentisme.

Amb tot, la portaveu ha apostat per ratificar l’acord: «Només podrem comprovar si això va de debò si ho intentem. Per tant, només podrem comprovar si aquest és el millor dels instruments i aquesta la millor de les vies, la taula de negociació entre governs, si ho intentem, i creiem que val la pena fer-ho» partint de la taula de negociació –«res més»– entre governs sobre el conflicte català. «S’inclouen les persones al capdavant d’aquests governs», ha apuntat la portaveu, sense voler entrar en més detalls sobre l’acord amb el PSOE.

En tot cas, la portaveu ha remarcat la legitimitat de l’acord amb el partit socialista, criticat per sectors de l’independentisme: «Estem donant resposta al ‘seat and talk’ que ha demanat la ciutadania i que el Govern català va acordar: apostar per la via del diàleg amb el Govern».

El paper de l’Advocacia de l’Estat

La reunió d’Esquerra arriba hores després que l’Advocacia de l’Estat hagi sol·licitat que se li concedeixi la llibertat al líder republicà, condemnat a 13 anys de presó pel procés, per exercir com a eurodiputat, en tant que se sol·licita al Parlament Europeu que se li retiri la immunitat que li confereix aquesta condició, mesura que ha d’adoptar el Tribunal Suprem. Vilalta ha afirmat que aquesta posició de l’Advocacia «diu el que havia de dir, no és un gest, està complint la legalitat», i ha afegit que «la sentència del TJUE no es negocia».

Notícies relacionades

La reunió d’ERC arriba, a més, el mateix dia que el PNB ha segellat l’acord pel qual votarà a favor de Sánchez en la sessió d’investidura i quan s’ha conegut que EH Bildu consultarà a les seves bases respecte a una abstenció per facilitar aquesta investidura. A més, aquesta tarda els líders del PSOE i Unides Podem, Pedro Sánchez i Pablo Iglesias, han presentat les línies mestres del pacte de Govern de coalició que faran realitat si Sánchez supera la investidura.

Pressió de JxCat pel ‘no’

Mentre l’executiva d’ERC estava reunida, i a la vista de part de l’acord entre el PSOE i Unides Podem que aposta per «una Espanya forta i cohesionada», Junts per Catalunya ha mantingut la pressió en contra del recolzament al PSOE. La diputada al Congrés, Laura Borràs, en un tuit, ha qualificat el pacte de «més del mateix» i ha assegurat que JxCat es manté en el «¡no és no!», i l’expresident Carles Puigdemint, també a Twitter, ha afirmat que, en vista de les propostes sobre el conflicte català, no veu diferències entre el pacte amb Podem i un Govern del PSOE en solitari. JxCat ha emès un comunicat molt crític amb l’acord entre socialistes i Podem.