PACTE IMMINENT

El PSOE i ERC es preparen per investir Sánchez el 5 de gener

Socialistes i republicans esperen l'Advocacia per donar a conèixer els avenços en l'acord

El Govern confia que els de Junqueras donin el vistiplau definitiu en el seu Consell Nacional aquesta setmana

snchez-consejo

snchez-consejo / DAVID CASTRO

2
Es llegeix en minuts
Iolanda Mármol

El Govern es prepara per investirPedro Sánchez abans de Reis. Fonts coneixedores de la negociació han explicat a El PERIÓDICO que elPSOE i ERC han donat un últim impuls a la negociació i han resolt aquest cap de setmana els serrells que quedaven pendents. Els dos partits estan determinats a protegir aquesta entesa que tant ha costat teixir amb totes les cauteles, de manera que no faran públic un principi d’acord fins quel’Advocacia de l’Estat presenti les seves al·legacions a la sentència del Tribunal de Justícia de la Unió Europea (TJUE), previsiblement aquest dilluns. Si, com s’espera, els Serveis Jurídics es pronuncien sobre la sentència de forma coherent a com ho van fer al juny, en termes pròxims a la perspectiva de partit independentista, els d’Oriol Junqueras podrien donar el vistiplau definitiu en el seu Consell Nacional. La reunió no serà abans de final d’any, però donaria temps que es realitzés entre el 2 i el 4 de gener perquè Sánchez sigui reelegit el 5 de gener, data amb què ja treballen els seus assessors. A partir d’allà, nova etapa política. Com funcionarà el primer govern de coalició amb unainestabilitat parlamentària tan acusada s’haurà de veure. 

De moment, socialistes i republicans busquen en aquestes últimes hores blindar al màxim l’últim avenç per evitar que qualsevol detall pugui frustrar una entesa que es porta teixint des de fa set setmanes, en una negociació especialment sensible i opaca. El PSOE tenia presses i ERC, cap ni una. Justament és la força independentista la que més cautela demana, també ara. Recorda que ja hi ha hagut diversos moments en què semblava que el vistiplau definitiu era imminent i es va acabar«torçant»,de manera que no volen llançar les campanes al vol. Insisteixen que fins que no es faci públic, no hi ha res que es pugui confirmar i guarden silenci. Insisteixen que el seu Consell Nacional no es reunirà abans que acabi l’any, és a dir, ni dilluns ni dimarts. No van més enllà.

«Exultants»

A la Moncloa costa una mica més ocultarl’optimisme. Fonts coneixedores de les converses amb ERC confirmen a aquest diari que ja hi ha un ànim «exultant» entre els col·laboradors pròxims a Sánchez. Després de les generals del 10 de novembre l’acord amb Pablo Iglesias  Pablo Iglesias es va aconseguir en només un dia. Però perquè els republicans passin del ‘no’ a l’abstenció els socialistes han hagut de suar la samarreta.

Notícies relacionades

Ara, l’equip de Sánchez destil·la satisfacció. Preveu que aquest dilluns l’Advocacia doni a conèixer les seves al·legacions a la sentència del TJUE, que serien coherents amb la posició que va mantenir al juny, quan es va mostrar favorable que Junqueras recollís l’acta d’eurodiputat. Després, sempre segons fonts de les negociacions, les dues parts confirmarien l’acord, tot i que quedaria pendent que ERC el ratifiqués en el seu Consell Nacional. El president en funcions es va comprometre que el document seria públic i que tindria «seguretat jurídica».

Si tot surt segons el previst pels col·laboradors de Sánchez, la presidenta del Congrés, Meritxell Batet, convocarà el ple d’investidura per al pròxim dijous, 2 de gener. La primera votació, que Sánchez no superarà perquè requereix majoria absoluta, seria l’endemà, el 3. Si no hi ha problemes d’última hora, per les mateixes dates ERC hauria de sancionar el pacte en el seu Consell Nacional. Després de les quaranta-vuit hores preceptives, el diumenge 5 es realitzaria una segona votació en la qual el candidat ja només requereix més ‘sís’ que ‘nos’. Seria llavors quan, si es ratifica l’acord, els 13 diputats d’ERC s’abstindrien per permetre la reelecció del líder socialista.