EL LABERINT CATALÀ

Quinze jutges per a la sentència europea de Junqueras

El tribunal de la UE aclareix aquest dijous els dubtes sobre la immunitat de Junqueras

zentauroepp48244955 jumqui190614114432

zentauroepp48244955 jumqui190614114432 / DAVID CASTRO

2
Es llegeix en minuts
Silvia Martinez

Normalment són cinc els jutges que s’encarreguen de resoldre els litigis que arriben a la taula delTribunal de Justícia de la UE(TJUE), la màxima autoritat judicial europea, però el número pot oscil·lar entre un mínim de tres i els 15 que conformen la Gran Sala. Tot depèn de la importància i la complexitat del cas. I el d’aquest dijous sobre Oriol Junqueras és un d’aquests qualificats com a difícils, una patata calenta per les repercussions per a altres polítics com Carles Puigdemont i Toni Comíni que ha portat la institució a optar per resoldre l’assumpte a través de la Gran Sala, amb el seu president, el belga Koen Lenaerts, al capdavant.

«Es reuneix en Gran Sala quan així ho sol·licita un Estat membre o una institució que sigui part del procediment i per als assumptes particularment complexos o importants», expliquen fonts del Tribunal europeu. En aquest cas, asseguren fonts de la defensa de Junqueras, ha sigut «a iniciativa» del TJUE. Segons l’últim informe d’activitats de l’organisme, amb seu aLuxemburg, el 2018 la Gran Sala va emetre un total de 76 sentències, l’11,7% de totes les dictades per la més alta instància europea. Les sales formades per cinc jutges van emetre 300 (54,8%) i les sales de tres jutges, 153 (38,1%).

La composició

Notícies relacionades

A més de Lenaerts, els altres 14 jutges que han de decidir sobre l’abast de la immunitat de Junqueras, elegit eurodiputat el 26 de maig però a qui el Tribunal Suprem no va autoritzar a sortir de presó per acatar la Constitució, tal com exigeix la legislació espanyola, han sigut la jutge espanyola i vicepresidentea del TJUE, Rosario Silva de Lapuerta, el francès Jean-Claude Bonichot, el búlgar Alexander Arabadjiev, la neerlandesa Alexandra Prechal, la italiana Lucía Rossi, el lituà Irmantas Jarukaitis, l’hongarès Endre Juhász, el txec Jirí Malenovsky –redactor de la sentència–, el danès Lars Bay Larsen, la romanesa Camelia Toader, el portuguès Nuno Piçarra, l’austríac Andreas Kumin, el finlandès Niilo Jääskinen i el suec Nils Wahl.

Com a punt de partida, tres preguntes prejudicials i un dictamen provisional de l’advocat general del TJUE,Maciej Szpunar, que va suposar una clatellada per a Espanya al concloure que Junqueras hauria d’haver sigut reconegut com eurodiputat i gaudit d’immunitat parlamentària, almenys fins que el TS el va condemnar a 13 anys de presó. L’advocat general va anar més enllà de les preguntes d’Espanya. El dubte que han d’aclarir els 15 jutges, que deliberen en secret, és si mantenen la línia Szpunar, si ho fan en contra o si es declaren no competents. El resultat: a partir de les 9.30 hores.