El futur de Junqueras, pendent del TJUE

El Suprem descarta que la sentència europea pugui suposar la nul·litat del judici del procés

La seva defensa demanarà la seva posada en llibertat, si el tribunal amb seu a Luxemburg li declara la immunitat

zentauroepp50408290 file photo  jailed catalan politician oriol junqueras attend191019202910

zentauroepp50408290 file photo jailed catalan politician oriol junqueras attend191019202910 / POOL New

3
Es llegeix en minuts
Ángeles Vázquez
Ángeles Vázquez

Periodista

Especialista en Tribunals i Justícia

ver +

El Tribunal de Justícia de la Unió Europea (TJUE) té a les seves mans el futur immediat del president d’ERC,Oriol Junqueras. La seva decisió es coneixerà aquest dijous i d’aquesta en dependrà, fins i tot, si pot ser candidat a les pròximes eleccions catalanes, malgratla condemna a 13 anys de presó i altres tants d’inhabilitacióque li va imposar el Tribunal Suprem com a màxim responsable a disposició de la justícia espanyola del procés.

Aquest seria l’escenari més beneficiós per als seus interessos i fins i tot s’hi ha referit en una entrevista a ‘La Razón’ a l’anunciar la seva candidatura en el cas que el tribunal amb seu a Luxemburg declari que estava emparat per la immunitat que li correspon als parlamentaris europeus des del mateix moment en què va resultar elegit a les urnes, sense necessitat de prendre possessió. 

Es tracta d’una possibilitat que aniria més enllà de l’informe presentat per l’Advocat General de la Unió Europea, que es va mostrar a favor de declarar la immunitat dels europarlamentaris des del mateix moment de l’elecció, però amb diversos condicionants. Un d'ells passava per no arribar a pronunciar-se sobre el permís de sortida de presó de Junqueras, per prendre possessió com a europarlamentari, plantejat pel Suprem, perquè aquesta situació ja havia sigut superada amb la condemna del procés. 

També preveia que la immunitat s’apliqués, segons el recollit en el Dret nacional dels estats membres. La legislació espanyola preveu la necessitat de tramitar el suplicatori, amb els diputats i senadors, per al moment de la inculpació i el processament, tràmits processals àmpliament depassats amb Junqueras quan el tribunal espanyol va plantejar la seva qüestió prejudicial, perquè ja havia sigut jutjat i s’esperava que es dictés sentència.

Conèixer en detall

Les fonts de l’alt tribunal consultades per EL PERIÓDICO insisteixen en la necessitat de conèixer i estudiar en detall la resolució que dictarà el tribunal europeu per saber les seves conseqüències sobre el líder d’Esquerra. El que, a diferència d’altres fonts jurídiques, sí que descarten és la possibilitat que calgui repetir el judici davant de la possibilitat que es declarés nul·la la sentència del procés, si de la decisió del TJUE es desprengués que no es va haver de dictar sense haver tramitat el corresponent suplicatori al Parlament europeu.

Des de l’alt tribunal s’explica, en aquest sentit, que l’adquisició d’immunitat, si així ho declarés el TJUE, no afectaria els actes processals que van conduir a la sentència, sinó el permís que es va denegar per prendre possessió de l’escó europeu. Això és a causa que el Suprem va elevar els seus dubtes en relació amb aquesta sortida de la presó

De les preguntes plantejades per l’alt tribunal la clau és la tercera, prevista per al cas que el tribunal amb seu a Luxemburg faci una interpretació extensiva de la immunitat. Es referia a si la Sala estaria obligada a aixecar la presó, de manera gairebé automàtica, per permetre el compliment de formalitats i desplaçaments al Parlament Europeu sense ponderar altres interessos en joc, com els drets i interessos derivats de l’interès de la justícia i del degut procés.

Demanar la llibertat

Notícies relacionades

Tret que la resolució del TJUE sigui tan favorable a Junqueras com per fer automàtica la seva posada en llibertat, la seva defensa haurà de demanar-l’hi formalment a la Sala Segona. També podrà instar la nul·litat de la sentència del procés amb l’argument d’aquesta resolució a través de l’incident de nul·litat d’actuacions, imprescindible per poder acudir en empara al Tribunal Constitucional. 

Tot i que la majoria dels condemnats ja l’ha presentat, el termini màxim per fer-ho acaba també aquesta mateixa setmana i, com és lògic, el seu advocat, Andreu van den Eynde, l’amoïnarà per intentar incloure la decisió europea. Segons les fonts consultades, és possible que, almenys, aporti nous arguments per mirar de combatre la condemna.