PROPOSTA SOCIALISTA

El PSC s'obre a «flexibilitzar» la immersió lingüística

La proposta provoca crítiques dels partits independentistes

rob 7284

rob 7284

2
Es llegeix en minuts
El Periódico

La proposta del PSC de «flexibilitzar» la immersió lingüística per adaptar les hores lectives en català, castellà i anglès a l’entorn de cada escola ha desencadenat la polèmica a les xarxes socials, on sectors independentistes els acusen de voler acabar amb el model que regeix a Catalunya des del 1984.

L’origen del debat rau en el document marc del PSC per al congrés que celebrarà del 13 al 15 de desembre, encara obert a esmenes de la militància, que advoca per«ampliar les hores de castellà i anglès d’acord amb les necessitats de cada escola», de manera que s’aconsegueixi un «model plurilingüe» i «flexible» que concordi amb la realitat sociolingüística de Catalunya.

Amb aquesta modulació del sistema d’immersió, el PSC pretén fer front al «risc» que la llengua materna sigui un motiu de divisió a Catalunya, una cosa que en el mateix text marc atribueixen a la «instrumentalització» i a l’«ús partidista» que els «nacionalismes» han fet de la llengua,«especialment a l’escola».

No obstant, des de sectors sobiranistes s’ha interpretat aquest «ampliarem les hores de castellà i anglès» comuna esmena a la totalitat del sistema d’immersió lingüística, pel qual la llengua vehicular de l’ensenyament a Catalunya és el català, mentre que el castellà i l’anglès s’imparteixen només en les hores corresponents a aquestes assignatures.

Crítiques de Maragall

Entre els que han aixecat la veu figura l’exsocialista i líder d’ERC a l’Ajuntament de Barcelona, Ernest Maragall, que va ser conseller d’Educació de la Generalitat durant el tripartit que presidia José Montilla.

«El PSCabandona l’últim vestigi de catalanisme progressista. Adopta el programa de Ciutadans renunciant al model educatiu que vam aixecar junts fa prop de 40 anys amb el català com a llengua vehicular», ha escrit a Twitter, en una publicació que han replicat dirigents d’ERC com Pere Aragonès o Lluís Salvadó.

Des de les files de JxCat i els comuns, que formen part del grup d’Unides Podem al Congrés i negocien Govern amb els socialistes, s’ha acusat el PSC de qüestionar l’ensenyament en català per atreure votants de Ciutadans després de la desfeta electoral dels taronges, que sempre han fet bandera de la seva oposició al model d’immersió.

Així, la diputada de l’espai postconvergent al Parlament Gemma Geis s’ha preguntat si el PSC votarà com Cs en temes d’immersió lingüística al Parlament, i ha exclamat: «Sempre es pot anar a pitjor i això n’és una clara mostra».

Comuns, en contra

Notícies relacionades

En la mateixa línia, el diputat dels comuns Lucas Ferro, que ha tuitejat: «L’escola pública catalana és una victòria del catalanisme popular. Dels qui no volien dos països en un. Ni escoles de segona. Dels qui no volien que aprendre català fos privilegi de ningú. Renunciar-hi no val el grapat de vots d’un Ciutadans moribund».

Des de la CUP, el seu líder a l’Ajuntament de Girona, Lluc Salellas, ha avisat: «En temps de negociació de drets semblava que el consens en defensa del català era l’únic fil que mantenia unit el PSC amb la resta del catalanisme. Tallant aquest vincle posa fi a dècades de lluita comuna i deixa la llengua a mercè de qui vol eliminar-la», informa Efe.