TC anul·la nous acords de la Mesa del Parlament i empara Ciutadans

La sentència diu que Torrent va vulnerar els drets de l'oposició al tramitar unes esmenes de la CUP reivindicant la sobirania de Catalunya després de l'1-O

zentauroepp50864473 roger torrent191112102301

zentauroepp50864473 roger torrent191112102301 / Quique Garcia

2
Es llegeix en minuts
Efe

El Tribunal Constitucional (TC) ha sentenciat que la Mesa del Parlament va vulnerar el 2018 el dret de Ciutadans a exercir les seves funcions representatives a la Cambra i ha anul·lat dos acords adoptats aquell any que van permetre tramitar unes esmenes de la CUP reivindicant la sobirania de Catalunya després de l’l’1-O.

La vulneració dels drets de Cs per part de la Mesa i del seu president, es remarca en la sentència feta pública aquest dilluns, «determina també indirectament la [vulneració] del dret dels ciutadans a participar en els assumptes públics a través dels seus representants».

El Constitucional estima el recurs d’empara presentada per la formació taronja al considerar «patent» que les esmenes admeses a tràmit per la Mesa estaven «en frontal contradicció» amb la sentència que havia declarat inconstitucional i nul·la la denominada llei del referèndum.

Els fets es remunten al 2018, quan la CUP va presentar diverses esmenes a una iniciativa de JxCat per reafirmar «la declaració d’independència i la proclamació de Catalunya com un Estat independent en forma de República» i reivindicar la sobirania de les institucions catalanes i la «legitimitat» de la consulta de l’1-O. La Mesa del Parlament les va admetre a tràmit i 28 de febrer i l’1 de març va desestimar la petició de Ciutadans de reconsiderar aquest acord, la qual cosa va portar la formació taronja a demanar l’empara del Constitucional.

Segons la sentència, redactada pel magistrat Andrés Ollero, és clar que les esmenes contravenien el dictat pel Constitucional al pretendre legitimar l’existència d’una república catalana «en els resultats de l’il·legal referèndum d’autodeterminació», convocat partint d’una llei anul·lada.

«És manifest, així mateix, que la Mesa de la Cambra i el seu president coneixien que l’admissió a tràmit de les referides iniciatives implicava no respectar l’ordenat per aquest Tribunal», una cosa «palmària», destaca, si es té en compte el tenor literal de les esmenes de la CUP i les advertències del secretari general i el lletrat gran del Parlament i dels diputats de Ciutadans.

Notícies relacionades

Amb aquests arguments, el tribunal de garanties sentencia que «la Mesa del Parlament de Catalunya i el seu president han faltat al seu deure constitucional d’acatar el resolt pel Tribunal Constitucional». L’admissió de les esmenes i la negativa a reconsiderar aquesta decisió, afegeix, va impedir que Ciutadans pogués exercir legítimament la seva funció representativa, ja que «en tals circumstàncies, l’exercici del seu càrrec comportaria no acatar el resolt pel Tribunal Constitucional i incórrer, per tant, en un greu il·lícit constitucional».

«L’esmentada vulneració determina també indirectament la del dret dels ciutadans a participar en els assumptes públics a través dels seus representants», acaba abans d’atorgar l’empara a Ciutadans i declarar la nul·litat dels acords adoptats per la Taula el 28 de febrer i l’1 de març de l’any passat.