Gran malestar en els Mossos per la llista política dels seus comandaments

La Trisindical veu gravíssim el contingut de la llibreta i el CopCat estudia presentar una denúncia contra Víctor Terradellas

El SICME i el SapFepol es neguen a donar més importància a l'assumpte i la conselleria defensa la «imparcialitat» del cos

zentauroepp50641127 grafcat7109 barcelona 29 10 2019   el conseller de interior 191029195500

zentauroepp50641127 grafcat7109 barcelona 29 10 2019 el conseller de interior 191029195500 / Alejandro Garcia

2
Es llegeix en minuts
Guillem Sànchez

La llista política i personal dels comandaments dels Mossos d’Esquadra continguda dins de la llibreta de Víctor Terradellas que ha publicat EL PERIÓDICO ha generat enrenou, i un «gran malestar», en el si de la policia catalana. Alguns dels afectats no dubten a qualificar-la de «repugnant», perquè inclou valoracions tendencioses sobre el seu «patriotisme», però també perquè arriba a atemptar contra la seva intimitat anotant si una responsable és «lesbiana» o un altre està «malalt», i veuen amb preocupació que s’hagi confeccionat a partir d’informació que ha sortit del mateix cos. Tot i que existeixen discrepàncies sobre la gravetat que s’ha de donar a l’assumpte entre sindicats, fonts policials consultades o la mateixa Conselleria d’Interior.

Des delSICME, que representa l’escala superior d’inspectors, intendents i comissaris, l’alarmant és que a causa d’aquestes pàgines «inadmissibles» els Mossos tornen a ser «en el punt de mira», lamenta el seu secretari general, Jordi Silva. «És clar que no agrada aquesta llista», però no se li ha de donar «més importància de la que té», recalca Toni Castejón, portaveu del Sap-Fepol, vinculat al SICME, al no tractar-se d’un «document oficial» ni ser Terradellas un càrrec del Govern o d’Interior. «El comportament de la cúpula», remarquen tots dos, és «irreprotxable» i demostra que no actuen moguts per idees polítiques

En el CopCat, l’altre sindicat de l’escala superior, hi ha més indignació. Tot i que les cavil·lacions de Terradellas, manté el sindicat, són «activitats d’opereta d’espionatge» que no es tenen en consideració per designar ningú, el contingut de la llibreta «es troba en els límits del que és delictiu». Els advocats del CopCat estudiaran el contingut d’aquestes pàgines i valoraran si presenten una querella contra Terradellas o contra la persona que li ha facilitat la informació.

Més contundent ha sigut la Trisindical, agrupació del SPCSME i CAT, que sí que veu «gravíssima» la llista. El seu portaveu, David Miquel, al contrari que la resta de delegats, denuncia que la seva existència encaixa amb «la politització» del cos i veu amb inquietud que sí que hagi pogut tenir-se en compte per a promocions internes, marginant així criteris basats estrictament en la validesa professional.

Notícies relacionades

«És una barbaritat posar la condició sexual d’un comandament en una llista, o el seu estat de salut o insinuar que ha progressat pel fet de ser dona», afegeix. A més, acaba, «toca preguntar-se qui ha encarregat aquesta llista i qui ha facilitat la informació per elaborar-la, perquè s’ha comès un delicte de revelació de secrets».

Per la seva banda, la conselleria s’ha limitat a emetre un comunicat en el qual només mostra el seu recolzament als comandaments afectats, defensa la «imparcialitat i neutralitat» dels Mossos i recorda que la policia catalana és la segona institució millor valorada pels ciutadans. Tot i que no condemna l’existència de la llista.