RESULTAT DISCRET

El PP català no aconsegueix capitalitzar l'enfonsament de Cs

La formació suma un altre escó al de Cayetana Álvarez de Toledo, l'únic aconseguit els últims comicis

zentauroepp50806953 pla americ  de la candidata del ppc a les eleccions espanyol191110165821

zentauroepp50806953 pla americ de la candidata del ppc a les eleccions espanyol191110165821 / Gerard Artigas

2
Es llegeix en minuts
Natàlia Farré
Natàlia Farré

Periodista

Especialista en art, patrimoni, arquitectura, urbanisme i Barcelona en tota la seva complexitat

Ubicada/t a Barcelona

ver +

Resultats millorats per al PPC, alhora que discrets i esperats. La formació ha guanyat un escó respecte als comicis del 28 d’abril. Però és que el saldo de fa set mesos va ser el pitjor de la seva història i, a partir d’aquí, gairebé només podia créixer. El contrari hauria significat la desaparició del partit a Catalunya. Dos escons ha aconseguit la formació: el de la flamant número u per Barcelona, Cayetana Álvarez de Toledo, i el de la següent candidata a la llista, María de los Llanos de Luna.

De manera que el partit ha capitalitzat poc la pujada aconseguida a nivell espanyol; i ha capitalitzat menys encara el daltabaix patit per Ciutadans, que ha perdut tres dels cinc escons que tenia i ha quedat per darrere del PPC (i Vox) quant a vots totals i percentatge.  Un resultat, el dels populars, que no ha complert amb els millors auguris de la formació: sumar tres escons, els dos aconseguits més un tercer a Tarragona, perdut a les últimes eleccions i que es presumia assequible.

Sense militants

Així que ni la contenció discursiva de Pablo Casado durant aquesta curta campanya, que va portar Álvarez de Toledo a moderar el seu verb, ha evitat que el PPC segueixi instal·lat en uns resultats discrets tot i que una mica millors que els aconseguits en l’última convocatòria.  Aquesta nit ha sumat 286.302 vots davant els 200.841 obtinguts el 28 d’abril. Un 7,43% dels vots davant el 4,84%. Per sobre de Vox, però poc. La formació d’ultradreta ha empatat en escons, dos, amb el PP de Catalunya.

Notícies relacionades

Que la nit no seria una festa per al PPC s’ha vist clar des del primer moment. Fins i tot des d’abans, des del moment en què van decidir passar la nit electoral a la seu del partit, no a l’hotel habitual. No s’esperaven militants i no n’hi ha hagut. Tampoc s’han deixat veure gaire els dirigents de la formació. El primer a arribar ha sigut el seu president, Alejandro Fernández, que ha fet acte de presència abans de fer-se públics els sondejos. Molt més ha tardat a aparèixer Álvarez de Toledo, que no ha anat a la seu fins després de sopar (amb amics) i saber-se el 87% del vot escrutat.

«Notable i ferm»

Poques compareixences. Només la candidata per Barcelona ha donat la cara, i ho ha fet a última hora, després que hagués parlat Pablo Casado. Gràcies a tothom i una afirmació contundent: «El PP s’ha convertit en el referent del constitucionalisme a Catalunya».  Álvarez de Toledo ha recordat que molts donaven la formació per «extingida» després dels comicis del 28 d’abril, però que el creixement del partit havia sigut «notable i ferm». Tot «sense eufòria», però sí amb la «felicitat» que suposa haver quedat «per sobre de la CUP».