JORNADA DE REFLEXIÓ
Els Mossos i la Policia contenen una manifestació de CDR a Barcelona
Els manifestants van intentar sense èxit acostar-se a la Prefectura de la Via Laietana
Tsunami Democràtic reuneix unes 7.000 persones en un concert festiu
Després d’una campanya electoral de treva, l’independentisme es va voler fer sentir al carrer durant la jornada de reflexió, dia en què els polítics no podien llançar les seves consignes. I una altra vegada va mostrar les seves dues versions alhora: la pacífica, amb un concert festiu a la plaça Universitat de Barcelona que va reunir unes 7.000 persones –segons la Guàrdia Urbana–; i la radical, amb una manifestació dels CDR que durant unes hores va fer tornar la tensió al centre de la ciutat, tot i que no es van produir incidents de gravetat.
Amb el lema ‘Ho tornarem a fer’, els Comitès de Defensa de la República pretenien protestar altre cop davant la Prefectura de la Policia Nacional a la Via Laietana, però la convocatòria va acabar amb manifestants i policies jugant al gat i la rata per diferents carrers. Malgrat l’alta presència de periodistes gràfics, alguns de desplaçats des de països estrangers per seguir la jornada electoral, aquesta mobilització dels CDR va comptar amb una participació insuficient d’activistes. De fet, va durar poc més d’una hora.
Els Mossos d’Esquadra van tallar el pas a la manifestació, que havia sortit des del concert de la plaça Universitat, quan aquesta va intentar accedir a la plaça d’Urquinaona per anar a buscar la Via Laietana, on la Policia custodiava la prefectura amb un ampli desplegament.
A partir de llavors, un centenar de manifestants van provar d’esquivar el cordó policial fent voltes cada vegada més grans, la qual cosa va obligar els antiavalots a anar desplaçant-se de carrer en carrer, de vegades corrent, per impedir-ho. A la cruïlla del carrer de Bailèn amb el d’Ali Bei –als voltants de l’estàtua de Rafael Casanova–, els CDR van intentar fer una barricada tombant dos contenidors, però els agents ho van impedir amb una intervenció que va acabar dissolent la manifestació. L’incident més ressenyable va ser el llançament d’algun objecte contundent, pedres i ous podrits, molt pudents, contra els policies.
Per la seva banda, Tsunami Democràtic, l’enigmàtica plataforma investigada per terrorisme per l’Audiència Nacional després de bloquejar els accessos a l’aeroport de Barcelona el 14 d’octubre passat, havia cridat a participar en actes a tot Catalunya per «desbordar» la Junta Electoral Central (JEC). Malgrat aquesta crida, la resposta ciutadana va ser molt menor a la d’altres mobilitzacions independentistes.
20 grups musicals
A Barcelona, i amb el lema ‘Fem-los reflexionar’, uns quants milers de persones es van concentrar a la plaça Universitat per sentir una vintena de grups musicals, en la principal acció convocada per aquest col·lectiu durant la jornada de reflexió.
El líder d’ERC a l’Ajuntament de Barcelona, Ernest Maragall, va assistir al concert, igual que la presidenta de l’ANC, Elisenda Paluzie. El PP havia recorregut les convocatòries de Tsunami Democràtic d’ahir, però la JEC va assegurar que no tenia de competència per prohibir «de forma prospectiva i amb caràcter general» la realització de qualsevol acte durant les jornades de reflexió i votació. No obstant, la Junta Electoral sí que va reclamar a la Generalitat que adoptés les mesures necessàries per garantir l’«absoluta neutralitat dels espais públics».
Al migdia, quan els primers activistes del Tsunami es van acostar a la plaça Universitat per muntar l’escenari, agents de la Guàrdia Urbana els van preguntar qui era el responsable de l’acte i aquests els van respondre: «El poble».
Divisió a Universitat
Notícies relacionadesEls concerts es van celebrar al costat del centenar de tendes de campanya que continuen instal·lades a la plaça i que, no obstant,aquest dissabte van viure una escissió. Alguns grups d’estudiants van decidir marxar de l’acampada divendres a la nit després de constatar les seves diferències amb la resta de concentrats sobre si havien d’acabar per voluntat pròpia amb la protesta abans de les eleccions.
A la resta de Catalunya, els actes convocats per Tsunami Democràtic van transcórrer també sense incidents i les accions més destacades van ser el tall de la carretera N-II a la Jonquera, que va durar dues hores, i un altre a la sortida Girona Sud de l’autopista AP-7. L’ambient lúdic es va repetir a les convocatòries que van tenir lloc a Girona, Lleida i Tarragona, tot i que en aquesta última ciutat un cotxe va intentar sense èxit envestir un grup de manifestants.
- Famosos Ferran Adrià desvela a 'Col·lapse' la frase que li va dir Xavi Hernández: "Se'm va quedar sempre al cap"
- Preus rebaixats Ni Lidl ni Carrefour: aquest és el supermercat 'low cost' que arrasa a Espanya
- Urbanisme BCN traurà a concurs la Torre Ona de Glòries abans de final d’any
- Bancs Confirmat pel Banc d’Espanya: aquests són els motius pels quals poden bloquejar-te el compte
- Segons la Cambra ¿Com afectarà Catalunya la guerra comercial?: 1.000 milions d’euros en vendes, menys contractacions i vi i oli més barats
- Mercat laboral Espanya suma més de 230.000 ocupats a l’abril
- Sector bancari Economia obre l’enquesta sobre l’opa i dona fins al 16 de maig per votar
- Cuerpo diu que el Govern central no busca una resposta de "sí o no"
- Reunió anual del Cercle d’Economia António Costa: "El que necessitem és un rearmament col·lectiu, no 27"
- Feijóo, ¿al pitjor país del món?