CITA AMB LES URNES

Dispositiu policial de màxims per blindar les eleccions generals

Mossos, Policia i Guàrdia Civil activen el seu operatiu electoral més gran a Catalunya

Més de 92.000 agents de diferents cossos estaran desplegats per tot Espanya

zentauroepp50813860 04 11 2019 10n   un dispositivo policial de m ximos garantiz191109191231

zentauroepp50813860 04 11 2019 10n un dispositivo policial de m ximos garantiz191109191231 / PAU VENTEO - EUROPA PRESS

2
Es llegeix en minuts
El Periódico

Els Mossos d’Esquadra, la Policia Nacional i la Guàrdia Civil activen aquest diumenge el seu dispositiu electoral més gran a Catalunya, amb presència fixa o dinàmica a cada punt de votació, per garantir la seguretat dels comicis. El cos autonòmic té activats tots els efectius disponibles, als quals hi sumaran uns 2.500 agents de la Policia i la Guàrdia Civil, que estaran preparats per actuar a petició dels Mossos.

Un binomi d’agents de la policia autonòmica vigilaran cada col·legi electoral, i els Mossos seran els responsables d’executar l’anomenat dispositiu Urna, si bé estaran en coordinació amb els altres cossos a través del centre de coordinació operativa (Cecor), instal·lat a la Conselleria d’Interior per a qualsevol eventualitat.

Tot i que els cossos policials no van voler facilitar la xifra total d’agents que han sigut activats per participar en el dispositiu del 10-N, fonts policials detallen que es tracta del dispositiu més gran dels últims anys en una jornada electoral a Catalunya, tenint en compte l’actual clima de protestes per les recents condemnes als líders del procés.

Els Mossos manaran

El pes operatiu del dispositiu recaurà sobre els Mossos. Els responsables policials han dissenyat un desplegament amb la presència d’agents de la policia autonòmica a tots els punts de votació, tot i que aquesta serà fixa o estàtica en funció de les necessitats operatives que vagin sorgint. Si la jornada es desenvolupa sense més incidències de les habituals, tal com preveu que passi la policia catalana, la previsió és que només hi hagi presència uniformada als col·legis dels Mossos i les policies locals. La Policia Nacional desplegarà per punts estratègicsde les ciutats grans els seus efectius, que estaran preparats per intervenir si els Mossos ho requereixen, el mateix que farà la Guàrdia Civil a les zones rurals.

Per fer front a la jornada, la direcció dels Mossos, a través del comissari en cap, Eduard Sallent, ha ordenat a tots els seus efectius que es preparin per a un escenari d’«activació màxima». Això afecta principalment els agents de la comissària general d’informació i de mediació, i elsantiavalots  de la Brigada Mòbil (Brimo) i l’Àrea Regional de Recursos Operatius (Arro).

El president del Govern en funcions, Pedro Sánchez, va encapçalar aquest dissabte a la Moncloa una reunió del comitè de coordinació sobre la situació a Catalunya. El ministre de l’Interior en funcions, Fernando Grande-Marlaska, va assegurar que s’han pres les mesures «necessàries i precises» per garantir «amb tota seguretat i normalitat» el dret al vot dels ciutadans. «El que vull és que hi hagi una participació àmplia de la ciutadania», va afegir.

Desplegament transversal

Notícies relacionades

En paral·lel al dispositiu a Catalunya, més de 92.000 policies de diferents cossos nacionals, autonòmics i locals es tornaran a desplegar a tot Espanya per garantir la seguretat de les eleccions. Seran 45.000 guàrdies civils, 29.000 policies nacionals, 13.000 policies locals i 5.000 policies autonòmics.

Un total de 37.000.608 espanyols estan cridats a les urnes en les quartes eleccions generals en quatre anys.