EL LABERINT CATALÀ

Torra deixa Buch en observació per la crisi dels Mossos

Indignació al PDECat per les crítiques de candidats de JxCat al conseller

Esquerra manté la pressió sobre Interior a les portes de la campanya electoral

zentauroepp50641127 grafcat7109 barcelona 29 10 2019   el conseller de interior 191029195500

zentauroepp50641127 grafcat7109 barcelona 29 10 2019 el conseller de interior 191029195500 / Alejandro Garcia

3
Es llegeix en minuts
Fidel Masreal
Fidel Masreal

Periodista

Especialista en política i salut mental

ver +

En observació. Així està a partir d’aquest dimarts el conseller d’Interior, Miquel Buch, l’actuació del qual al capdavant delsMossos d’Esquadra ha servit per obrir en canal, més que mai, les contradiccions partidistes, ideològiques i institucionals que viu el sobiranisme en la seva relació amb la repressió policial, la violència dels joves independentistes i la resposta que ha de donar el Govern a aquests aldarulls. I tot això a les portes d’unes noves eleccions en les quals Esquerra pot de nou superar amb claredat la postconvergència, cosa que genera no poca tensió afegida.

L’anunci d’aquest dimarts que s’investigaran 15 actuacions dels Mossos no és nou. Va ser una decisió dels comandaments de la policia autonòmica dies enrere. Però el president, Quim Torra, ha volgut atribuir-se la iniciativa, com ho va fer amb la creació d’una comissió d’investigació al Parlament sobre les actuacions policials davant dels aldarulls i la violència de sectors independentistes.

Ho fa atrapat en un bucle diabòlic: candidats de Junts per Catalunya com Roger Español o l’advocat de l’expresident Carles Puigdemont, Jaume Alonso-Cuevillas, exigeixen públicament el cessament de Buch; Esquerra manté el mateix missatge des de fa ja dies (aquest dimarts ho va repetir el candidat Gabriel Rufián després de sortir de veure els presos a la presó de Lledoners), i la CUP va presentar aquest dimarts una moció al Parlament instant el Govern a destituir el conseller. I davant de tot això, el PDECat reafirma la seva confiança en Buch, que ha defensat amb vehemència l’expresident Artur Mas. Tot això, observi’s, ocorre en el mateix si del Govern i de l’independentisme.

Pressió dins i fora

Torra ha mantingut en els últims dies una sèrie de consultes amb personalitats de pes de JxCat i de fora del seu àmbit polític. L’objectiu era fer arribar, a través d’aquests dirigents, un missatge clar a Buch: calia prendre mesures de forma immediata. Per tant, el conseller, que ha viscut una tensió extrema, sap que viu en un estat d’observació, pendent de tota nova actuació policial irregular. Se li retreu falta d’iniciativa mediàtica, entre altres insuficiències. Mentrestant, Rufián va seguir aquest dimarts ficant el dit a l’ull, afirmant que el país té un problema «històric» amb la Brimo (els antiavalots dels Mossos) i considerant «insuficients les explicacions» que ha donat fins ara el conseller.

Però no fa falta anar-se’n a ERC per sentir retrets. Dilluns, en un acte públic a Badalona, Cuevillas, qualificava de «nefasta» la gestió de Buch i prometia, en un to deasfiant, que si el conseller no pot mantenir el prestigi dels Mossos, «ha de ser cessat i punt», i suspendre «automàticament» els agents que hagin comès mala praxi. És més, es permetia pronosticar que aquest cessament tindrà lloc. «S’està fent», va prometre. «Ben aviat, el president ens sorprendrà gratament», va arribar a prometre el número quatre de JxCat per Barcelona a les generals.

Idees rocambolesques

La situació és tan rocambolesca que el regidor de JxCat a Badalona, David Torrents, que és mosso, desqualificava dilluns la gestió de Buch i proposava una cosa tan insòlita com deixar ocupar la Prefectura de la Policia a la Via Laietana de Barcelona, i identificar-ne els responsables. Torrents va afirmar: «La violència policial expandeix la queixa social». Per acabar de rematar la barrabassada, el cap de llista al Senat de JxCat, Roger Español, va dir que quan es demana la dimissió de Buch, la resposta és negativa perquè «s’estan fent equilibris, i el que vindrà [amb referència al possible successor de Buch] serà molt pitjor». Español es va desmarcar de la «condemna de la violència vingui d’on vingui» que va fer Torra. «A veure, a veure, ¿vingui d’on vingui?», es va preguntar.

Notícies relacionades

El manifest electoral de JxCat, la candidatura en què Torrents està enrolat, dedica un dels seus 10 punts a la «no violència» per comprometre’s a «defensar i impulsar» aquest principi en el procés per «culminar la independència de Catalunya». El decàleg enalteix, així mateix, el caràcter «democràtic, cívic i integrador» de l’independentisme.

La direcció del PDECat, reunida aquest dimarts, va expressar de forma unànime el seu recolzament a Torra i Buch. Però una part de JxCat s’ha metamorfosat en una cosa semblant a la CUP, i en actes com el de Badalona exigeix la dimissió de Buch amb tanta vehemència com defensa els aldarulls de carrer i qüestiona l’aposta moderada d’ERC. Aquesta contradicció de discursos continua tensant la postconvergència, mentre candidats com Laura Borràs o Roger Español se situen en posicions diferents sobre la violència, per a desesperació de la vella guàrdia. I com en anteriors situacions de controvèrsia interna, com amb el pacte amb el PSC a la Diputació de Barcelona, Puigdemont manté de moment un sonor silenci.