DECLARACIONS A KOMSOMÓLSKAIA PRAVDA

Puigdemont carrega contra la UE als mitjans russos

L'expresident acusa Brussel·les de «tancar els ulls» davant «la violència de l'Estat espanyol» i qüestiona que Brussel·les sigui un referent de democràcia

Les crítiques exposades en un article d'opinió segueixen a unes manifestacions en defensa del Kremlin a la guerra d'Ucraïna

zentauroepp50557102 14 09 2019 el expresidente de la generalitat carles puigdemo191025122645

zentauroepp50557102 14 09 2019 el expresidente de la generalitat carles puigdemo191025122645 / JUNTSXCAT

2
Es llegeix en minuts
Marc Marginedas
Marc Marginedas

Periodista

Especialista en països de l'antiga Unió soviètica i el món àrab-islàmic.

ver +

Carles Puigdemont torna a intervenir als mitjans oficials russos. En unacolumna d’opiniópublicada a Komsomólskaia Pravda, l’expresident carrega contra la UE amb una duresa inèdita fins ara, acusant Brussel·les de permetre a un dels seus Estats membres «fer servir la violència contra els seus ciutadans».

«Sap greu comprovar que les institucions polítiques europees veuen tot això i guarden silenci», ha assegurat, fent referència als disturbis viscuts els últims dies a la capital catalana. Els mitjans oficials russos, en particular el primer canal de la televisió, han dedicat amplis espais als esdeveniments de Barcelona, comparant-los amb les manifestacions que van tenir lloc a l’estiu a Moscou contra la manipulació electoral, i denunciant el que el Kremlin considera com un tracte diferent a l’hora de jutjar els dos esdeveniments.

La democràcia de la UE

Puigdemont tampoc ha estalviat crítiques a l’hora d’avaluar les decisions adoptades per les institucions europees que li han impedit ocupar l’escó obtingut durant les últimes eleccions europees del maig. «Si per a la Unió Europea no té cap significat que la llista de vencedors a les eleccions a l’Europarlament a Catalunya que jo encapçalava no tingui representació, això significa que la UE està d’acord a deixar de ser el guia indiscutible de la democràcia, que li va permetre donar lliçons de democràcia a tot el planeta», escriu l’expresident.

Notícies relacionades

Els últims mesos, Puigdemont ha estat concedint entrevistes als mitjans oficials russos en què expressava posicions que agradaven al Kremlin i l’allunyaven dels consensos a la UE sobre qüestions com l’annexió de Crimea o la guerra a l’est d’Ucraïna, recolzant públicament la integració dels dos territoris a la Federació Russa. No obstant, s’havia abstingut fins ara de criticar de forma frontal la UE i fins i tot en algunes intervencions públiques va aparèixer al costat d’una bandera europea. Les crítiques contra Brussel·les segur que seran ben rebudes al Kremlin, enfrontat des del 2014 amb la UE precisament arran de la guerra d’Ucraïna i del recolzament de l’Estat rus a forces polítiques ultranacionalistes i ultradretanes europees.

Barcelona i Hong Kong

A la resta de l’article d’opinió, Puigdemont exposa les habituals condemnes contra l’Estat i contra la sentència als polítics empresonats, mentre comparava el que ha passat a Barcelona amb les protestes de Hong Kong donant a entendre que el moviment cap a la independència ja no té retorn. «Fa dos anys Catalunya va iniciar el seu camí cap a l’establiment d’una república independent; sabíem que el camí no seria ràpid, fàcil i sense danys.... Però sabem que només ens queda aquest camí», escriu el deposat líder català. «La repressió que en el moment actual ha engegat l’Estat espanyol en resposta a la veu de la societat catalana confirma el col·lapse del règim que es va instal·lar després de la transició a la democràcia», conclou l’expresident.