La mobilització postsentència

Les forces d'Interior desplegades a Catalunya, satisfetes amb la coordinació

En el dispositiu policial s'espera una setmana intensa de protestes i, després, «calius radicals» de durada indeterminada

Suspesos els permisos dels guàrdies civils desplegats en antiavalots, helicòpters, informació, seguretat ciutadana i estat major

undefined50403770 barcelona 14 10 2019  reacci n a la sentencia del proc s tsu191015162117

undefined50403770 barcelona 14 10 2019 reacci n a la sentencia del proc s tsu191015162117 / FERRAN NADEU

4
Es llegeix en minuts
Juan José Fernández

Alguns dels mossos antiavalots que ahir van obrir un espai de seguretat davant la comissaria de la Policia Nacional a la Via Laietana de Barcelona «són fills de policia», diu un veterà d’aquest cos amb 30 anys de destinació passats ja a Catalunya per explicar la bona coordinació que va regnar entre col·lectius policials durant la primera jornada d’esclat de la mobilització postsentència.

Totes les fonts consultades deldispositiu del Ministeri de l’Interior enviat a Catalunya coincideixen a apreciar el treball dels Mossos, «malgrat que se’ls veia escassos d’efectius a Barcelona», remarca la mateixa font.

De fet, al centre de coordinació conjunt (CECOR), va preocupar una crida que van detectar en aquest sentit. A la nit, quan la direcció del Tsunami Democràtic va desconvocar l’ocupació de l’aeroport del Prat, grups d’independentistes discrepaven en xarxes socials: «Veniu-ne més; no tenen reforços».

Elogis als Mossos

Les fonts de la Policia i la Guàrdia Civil consultades destaquen les actuacions dels policies de la Generalitat, no només «l’exemplar» de Barcelona, també elcordó de seguretat construït entorn de la comissaria de Reus amb agents de Seguretat Ciutadana i el llarg dispositiu de protecció davant la comissaria de Girona.

En la Guàrdia Civil assenyalen els casos de Balaguer i Solsona, on les casernes van ser objecte d’escarnis, si bé, pacífics. Els Mossos van fer acte de presència «ràpidament». També davant la subdelegació del Govern a Lleida, que els manifestants no van aconseguir bloquejar per l’acció dels Mossos.

«El que estem veient aquest any no té res a veure amb l’1-O. Des d’aleshores, hem après tots», sentencia el policia veterà de Barcelona. No obstant, en el Cos Nacional de Policia segueixen amb màxima atenció els moviments entorn de les comissaries de Terrassa, Rubí i Girona, que consideren punts crítics per a aquests dies.

Sense parar

No hi ha relaxació en un dispositiu d’Interior que encara no té nom oficial. Procuren no difondre’l els seus caps, per evitar la més mínima lectura política. Tota previsió de vacances dels membres de la Guàrdia Civil desplegats ha sigut suspesa aquest dimarts i això afecta els membres de les unitats dels GRS (Grups de Reserva de Seguretat), GAR (Grups d’Acció Ràpida), Informació, Helicòpters, USECIC (Unitats de Seguretat Ciutadana) i Estat Major, segons fonts de l’Institut Armat a Catalunya.

En les unitats de la Policia, la jornada d’aquest dilluns va ser maratoniana. Els antiavalots de les UIP (Unitats d’Intervenció Policial) van arribar als seus punts de reunió a les tres de la matinada per ser desplaçats a diferents llocs de desplegament. No acabarien fins a 24 hores després.

En aquest cas, els caps del dispositiu han detectat un problema en les distàncies. I més a baix en l’escala, entre els agents corrents, un problema d’escassetat en el subministrament.

Ració de menjar d’un antiavalots de la Policia Nacional durant la jornada del 14 d’octubre. / M. R.

Els agents portaven als seus furgons un companatge compost per un entrepà de formatge i tomàquet, o de pernil i formatge, una ampolla d’aigua mineral d’un litre, una bossa de patates, una peça de fruita i un iogurt. Els policies no ho menjaven quan volien. Havien d’esperar que «en el cordó» altres companys els donessin relleu davant els manifestants per retirar-se als furgons a descansar.

Set dies intensos

Ningú en el dispositiu vol fer apostes concretes de durada de les mobilitzacions, perquè aquesta previsió no existeix. Tampoc quant a la mida que pugui assolir la mobilització. «Ni en temps ni en intensitat ningú espera res. Només es van constatant detalls: el recurs a persones grans en el cas de l’Estació de Sants i de nombrosos estudiants en el cas de l’aeroport», diu una font del Cos Nacional de Policia a Barcelona.

En els dos cossos estatals s’esperava aquest dimarts un període més «multitudinari, però no massiu» a curt termini, i, després d’una setmana de més intensitat, la decantació d’«un crepuscle de sectors més radicals i actius» que intentarà mantenir viva la flama.

Cap de les fonts consultades ha volgut comentar l’incident en el qual un manifestant ha resultat ferit a un ull. Les relacionades amb la Policia sí que confirmen l’ús de pilotes de goma per part de les unitats del seu cos la nit d’aquest dilluns en la contenció de l’aldarull al Prat, «ja que formen part de la dotació reglamentària de les UIP a tot Espanya».

Fòrum secret de direcció

Fonts policials del dispositiu d’Interior remarquen «com ha après aquesta vegada» el cap de la mobilització independentista, que ha desenvolupat una aplicació pròpia, Tsunami, des de Saint Christopher i Nevis.

Consideren l’aplicació «tancada només a directius de les mobilitzacions». No és adquirible en les ‘app store’ habituals. Només s’hi pot entrar amb una invitació prèvia, donant-te un altre membre del grup un codi QR.

Notícies relacionades

«Així han constituït una missatgeria protegida, que a més sap qui és dins i, quan hi és, des d’on està entrant. L’aplicació els està funcionant també com a fòrum de coordinació sobre les mesures, la seva ubicació i la seva durada –expliquen–. Per exemple, sobre si aquest dimarts és convenient intentar ocupar el Port».

Les mateixes fonts aprecien que «a la mobilització li falta gent, i per això intenten concentrar forces en llocs visibles mediàticament i internacionalment».