Errejón ultima els detalls per saltar a Barcelona

El candidat de Més País sospesa l'enfrontament amb En Comú Podem

En els pròxims dies anunciaran qui serà el cap de llista

zentauroepp50053107 errejon190925202204

zentauroepp50053107 errejon190925202204 / JOSE LUIS ROCA

3
Es llegeix en minuts
Miguel Ángel Rodríguez
Roger Pascual
Roger Pascual

Periodista

Especialista en futbol, bàsquet, handbol

Ubicada/t a Barcelona

ver +

Barcelona és la peça que li faltava a Íñigo Errejón per acabar d’armar el nucli central del seu projecte. I la decisió de presentar una llista per la segona província que més diputats reparteix sembla estar a punt de prendre’s, segons van assegurar fonts pròximes al candidat de Més País EL PERIÓDICO. És, per tant, qüestió de temps que es confirmi que tindran papereta pròpia als col·legis electorals de Barcelona en el 10-N. Tant és així que la formació d’Errejón ja ha començat a recollir les firmes necessàries per formalitzar la seva candidatura. Qui en serà el candidat continua sent un misteri, que, sembla, es resoldrà en els pròxims dies.

Catalunya, i més concretament Barcelona, feia més d’una setmana que estava en l’horitzó d’Errejón. Des que dirigents i inscrits del seu partit li demanessin presentar-se a la repetició electoral, les files de Més Madrid –ara ja Més País– no han deixat de treballar per teixir aliances i ampliar el projecte. Primer va ser la Comunitat Valenciana amb Compromís; després MúrciaSaragossa, amb la Chunta Aragonesista, i Astúries. I durant aquest temps la vista del polític madrileny continuava posada en la província catalana. Així, segons apunten veus pròximes a l’ara candidat, Errejón ha estat mantenint contactes a Madrid Barcelona per analitzar-ne els pros i els contres.

 En un costat de la balança –el negatiu–, assenyalen, es troba l’enfrontament amb En Comú Podem. Errejón haurà de competir contra els que van ser els seus companys de partit i, sobretot, tindrà davant Ada Colau, alcaldessa de Barcelona, una cosa que provoca certa incomoditat en els comuns. A més, la irrupció a Catalunya suposaria al cofundador de Podem una immersió de cop en la qüestió territorial. Aquest dimecres semblava escalfar motors i va assegurar que no recolzaria un 155 però que tampoc retiraria el seu suport a Pedro Sánchez en cas que el president del Govern en funcions apliqui aquesta mesura. Tot això sense explicar que, de moment, no té candidat i equips a Barcelona. 

No obstant, la llista dels pros sembla pesar més. En primer lloc, Barcelona compleix el requisit bàsic enunciat per Errejón: ser una circumscripció amb una alta proporcionalitat entre vots i escons. Segons l’estratègia del que va ser director de campanya de Pablo Iglesias, això els permetria obtenir diversos diputats sense restar força al conjunt del bloc progressista. A més, dins de la formació manegen enquestes pròpies que els col·loquen amb dos representants per Barcelona. Així, amb la decisió ja en ment, Més País s’ha llançat a recollir els avals ciutadans que necessita per presentar la candidatura, en concret la firma del 0,1% dels ciutadans de la regió. 

Descontentament en els comuns

La cara visible de l’‘errejonisme’ a Catalunya quan el candidat de Més País va intentar assaltar el cel de Podem fa un parell d’anys a Vistalegre II era Jéssica Albiach. Consolidada ara com a líder dels comuns al Parlament, ningú de la candidatura d’Errejón s’ha posat en contacte amb ella ni amb ningú del seu espai. «No té sentit perquè el que vol representar ja ho representa el nostre espai», consideren des de la confluència sobre el projecte d’Errejón a Barcelona. 

Notícies relacionades

A més, fonts pròximes a la direcció d’En Comú Podem  apunten que la seva confluència «representa totes les sensibilitats» i, a més, asseguren que han demostrat «ser capaços de no bloquejar i arribar a acords de Govern amb el PSOE», un dels arguments d’Errejón per presentar-se a les eleccions. Així, veus dins del partit apunten que han fet arribar a l’entorn del candidat madrileny el seu descontentament davant de la possibilitat que s’oficialitzi la candidatura. 

No obstant, sospesats els avantatges i inconvenients sembla que tindran papereta a Barcelona. Queda per veure si també tindran presència a la CorunyaBiscaiaCadisGranadaMàlaga, Las PalmasPontevedraSanta Cruz de Tenerife i Sevilla. Territoris que recull l’acord d’aliança que Més País van assolir amb la formació ecologista Equo la setmana passada.