Errejón no condiciona el seu recolzament a Sánchez a un 155 que rebutja

El candidat de Més País acusa Sánchez i Iglesias de falta d'autocrítica

Higueras i Sabanés seran les números dos i tres de les llistes per Madrid

errejon no apoyaria a sanchez en la aplicacion del 155 / periodico

3
Es llegeix en minuts
Miguel Ángel Rodríguez

Un dia després de la celebració del segon aniversari de l’1-O, Íñigo Errejón ha assegurat que no veu «motius per aplicar» l’article 155 de la Constitució a Catalunya. No obstant, el candidat de Més País ha afirmat que en l’hipotètic cas que Pedro Sánchez provi de posar en marxa aquesta mesura no el recolzaria, però que tampoc condicionaria un pacte d’investidura amb el secretari general del PSOE: «No s’hauria d’hipotecar un Govern progressista per aquesta decisió». 

«Surten polítics de la dreta, i no entenc que Sánchez s’escori en aquesta direcció, parlant del 155 com si fos el bàlsam de Fierabrás –ha apuntat a la cadena SER– dient: ‘¡Caldria aplicar-lo!’. ¿Per què?  ¿Perquè hi ha manifestacions? o ¿perquè en algunes manifestacions hi pot haver fins i tot incidents violents? Doncs per a aquests casos hi ha un codi penal. ¿Cal suspendre una autonomia perquè hi hagi problemes d’ordre públic? No», ha explicat. 

No obstant, ha insistit que l’existència d’un Govern progressista no podria estar supeditada al fet que Sánchez decideixi aplicar el 155. En aquest sentit, ha aclarit que, malgrat que «la situació a Catalunya és un dels problemes d’Espanya», no s’han d’oblidar la resta de problemes: «Tot i que en una cosa no estiguem d’acord podem avançar en la resta». Segons la seva opinió, la solució passaria per «un acord de convivència entre catalans» que després sigui votat pels ciutadans.

Autocrítica

Fent gala de la seva capacitat de diàleg, Errejón ha tornat a insistir que ha tornat a la política estatal per desencallar la situació. «És curiós que tots els líders de les formacions polítiques culpables del bloqueig polític inicien aquesta campanya sense un gram d’autocrítica», ha dit com a retret a Sánchez i a Pablo Iglesias. D’aquesta forma, el polític madrileny s’ha preguntat «qui ens assegura que no es repetirà» el mateix escenari i que ens portin a tirar els daus una vegada i una altra «fins que passi una cosa: que pacti la dreta».

En aquest sentit, ha reivindicat que el seu paper ha de ser el de tirar endavant un Govern progressista, tot i que no sigui el millor possible: «Nosaltres no aspirarem a un acord perfectes sinó a un que satisfaci una part i a la resta intentarem treballar per convèncer». L’única condició que ha posat a sobre de la taula és que el PSOE no busqués el recolzament del PP o Cs per aconseguir una majoria absoluta en el cas que Sánchez torni a ser candidat a la presidència. 

Així, s’ha mostrat disposat a negociar tant amb el cap de l’Executiu en funcions com amb el secretari general de Podem. Uns contactes que faran parlar molt després que hagi admès que amb el primer mai ha mantingut una conversa i amb el segon «fa molt temps» que no parla. Per la seva banda, el candidat d’Unides Podem s’ha obert a dialogar després del 10-N amb els seus homòlegs al PSOE i a Més País per conformar un Executiu. Però la línia vermella de la proporcionalitat es manté. Iglesias ha mantingut que la representació de cada formació al Consell de Ministres haurà de ser proporcional als vots que obtinguin. 

 

Les llistes de Més País

Notícies relacionades

De moment, Més País serà present a Madrid, Múrcia i Astúries amb representació pròpia i a les províncies valencianes amb una coalició amb Compromís i a Saragossa amb la Chunta Aragonesista. Però l’acord d’aliança assolit amb Equo recull que hi haurà candidatures a la Corunya,  BiscaiaCadisGranadaMàlaga, Las PalmasPontevedra, Santa Cruz de Tenerife i Sevilla. Una cosa que Errejón no ha confirmat, al·legant que continuen estudiant com podria influir la seva presència en aquests territoris. 

A falta de concretar tots els territoris on es presentaran llistes pròpies, Errejón ja està treballant en la composició de la seva candidatura per Madrid. Seran Marta Higueras i Inés Sabanés qui volen ocupin el segon i el tercer lloc, respectivament. «Són persones de la més estreta confiança de Manuela Carmena», ha remarcat. No obstant, ha apuntat que les llistes «seran sotmeses a primàries» tot i que «no seran tan sofisticades com els agradaria».