DISCURS DAVANT EL COMITÈ FEDERAL DEL PSOE

Sánchez: «El naufragi de l'independentisme és total»

El president anticipa que la «crisi de convivència es pot agreujar» després de la sentència de l'1-O

Obvia Podem i projecta una campanya «sense mal rotllo» per a les eleccions generals

28/09/2019 El presidente del Gobierno en funciones, Pedro Sánchez, junto al ministro de Fomento en Funciones, José Luis Ábalos, en la reunión del Comité Federal del PSOE, en Madrid (España) el 28 de septiembre de 2019.

28/09/2019 El presidente del Gobierno en funciones, Pedro Sánchez, junto al ministro de Fomento en Funciones, José Luis Ábalos, en la reunión del Comité Federal del PSOE, en Madrid (España) el 28 de septiembre de 2019. / Jesús Hellín - Europa Press (Europa Press)

3
Es llegeix en minuts
Juan Ruiz Sierra
Juan Ruiz Sierra

Periodista

ver +

Aquest dissabtePedro Sánchez ha dibuixat els eixos sobre els quals discorrerà la campanyadel PSOE per a les eleccions generals del 10 de novembre, les quartes en menys de quatre anys. Després de fracassar en l’intent de ser investit, al no aconseguir un acord amb Unides Podem, el president en funcions es presenta com l’única opció que pot garantirl’«estabilitat» que necessita Espanya de cara a les «amenaces» d’un ‘brexit’ sense acord, el refredament econòmic i el duel independentista a Catalunya, en una setmana marcada per les detencions de diverses persones acusades de terrorisme i les resolucions del Parlament (que seran impugnades pel Govern) que aposten perl’amnistia per als presos de l’1-O, l’autodeterminació i la sortida de la Guàrdia Civil de la comunitat autònoma. Per a Sánchez, que projecta una campanya «sense mal rotllo», mostren que el «naufragi de l’independentisme és total».

Al final del seu discurs davant el màxim òrgan del partit, Sánchez es va aturar a Catalunya, anticipant que la tensió es pot agreujar amb la imminent sentència del Tribunal Suprem sobre el procés, que s’espera abans de la segona meitat d’octubre, però que l’Executiu, tot i que estigui en funcions, seguirà amb la seva política de »llei i diàleg».  Però les dues coses han d’anar juntes, va subratllar. Perquè «si no hi ha llei, no hi ha diàleg».    

El secretari general del PSOE va ser extens i contundent sobre aquesta qüestió. «La crisi de convivència amenaça d’agreujar-se a causa de la sentència. Superarem aquesta crisi. La gent que va recolzar el moviment independentista cada vegada és menys. I que dins d’aquest moviment cada vegada n’hi ha més que diuen que la unilateralitat és uncamí que no va enlloc. Però no podem descartar més moments de tensió», va dir.

El moviment independentista ha de reconèixer que ha fracassat, que el seu naufragi és total, que han portat a la societat catalana a un atzucac. Però encara estan a temps d’evitar més errors. Des d’aquí demano que condemnin qualsevol tipus de violència que vingui de cap grupuscle del moviment independentista», va continuar, fent referència al recolzament que els detinguts van rebre dilluns passat per part d’ERC i JxCat.   

Rivals absents

Sánchez planteja una campanya «sense mirar enrere»,  sense gairebé aturar-se en la investidura fallida i els motius de la repetició electoral. Podem no va tenir cap presència en el seu discurs. El PP i Cs tampoc van centrar les seves paraules, i només van aparèixer quan Sánchez els va retreure la seva incapacitat per «unir» els espanyols a causa de la seva presència «residual» a Catalunya i Euskadi, perquè el líder socialista busca estar per sobre dels seus adversaris, presentant-se com l’«única alternativa a la paràlisi». 

Els socialistes insisteixen que milloraran els 123 diputats obtinguts el 28 d’abril passat. Creuen que els seus votants sortiran a «defensar aquesta victòria», que les incerteses que hi ha («amenaces», en paraules de Sánchez) faran que l’electorat aposti per ells, l’«única opció segura», que creixeran a costa dels desencantats amb el «gir dretà» de Cs i que els esdeveniments a Catalunya, malgrat que poden enfortir tant la dreta com l’independentisme si la confrontació puja després de la sentència, «no influiran tant» en el desenllaç de les generals.

Notícies relacionades

Aquest, a grans trets, és el discurs oficial. Però altres dirigents són més cautelosos. «Es nota un ambient estrany», diuen. La possible abstenció provocada pel malestar d’una part del seu electorat davant el fracàs de la investidura i la irrupció d’Íñigo Errejón, que aspira a obtenir vots tant de Podem, el seu antic partit, com del PSOE, poden llastar el resultat, es temen. L’últim baròmetre del Centre d’Investigacions Sociològiques (CIS), divulgat dijous passat, conté alguna dada preocupant. Malgrat que els socialistes obtenen una estimació d’un 34,2% de recolzaments, gairebé sis punts més del que van aconseguir als comicis de l’abril, la seva intenció directa de vot cau tres punts respecte a l’anterior enquesta de l’organisme públic, el juliol passat, i la seva fidelitat també baixa en aquest període: del 85,1% al 76%.

Tots els dirigents del partit, en qualsevol cas, coincideixen que el recent aval del Tribunal Suprem a l’exhumacióde Francisco Franco, netejant el camí per a la sortida del dictador del Valle de los Caídos, ajudarà a mobilitzar la gent. El mateix Sánchez va començar el seu discurs amb aquest assumpte. «Aquest és un país que mai es resigna a viure amputat de la seva memòria democràtica», va dir.