CONCLAVE DE PODEM

Iglesias s'arma de retrets contra Sánchez i Errejón

Endavant Andalusia renuncia a tenir més independència fins després del 10-N

El líder morat acusa el candidat de Més País de defensar el bipartidisme

pablo / periodico

3
Es llegeix en minuts
Miguel Ángel Rodríguez

Pablo Iglesias  es va presentar davant el  Consell de Ciutadans de Podem  amb un escenari delicat sobre la taula. La irrupció de  Més País, la  ruptura de l'aliança amb Equo, el  desmembrament de Podem Múrcia  i les exigències de  Teresa Rodríguez  d'una autonomia més gran per a  Endavant Andalusia  dins Unides Podem no situaven el líder morat en la millor posició. Davant aquest panorama, el secretari general del partit va marcar perfil contra  Íñigo Errejón  i  Pedro Sánchez  i va fer una crida a la unitat dins la formació que, de moment, tothom sembla defensar. 

Desactivar el discurs de Sánchez i Errejón, els dos principals rivals  que té a la repetició electoral, va ser el seu objectiu central. Davant la cúpula estatal del partit, va carregar contra qui va ser el seu company per voler mantenir viu el bipartidisme  i contra qui era el seu soci preferent fins fa unes setmanes per mentir i  dur el país a uns altres comicis.

Les crítiques més dures van ser contra el  cap de l'Executiu  en funcions. Li va tornar a retreure haver mentit, provocar una repetició electoral per poder dormir tranquil i reduir tota la seva estratègia a un «el que sigui abans que governar amb Unides Podem». A més, Iglesias va insistir en les interferències dels poders econòmics per evitar que els morats tinguin presència al Consell de Ministres. «La peça de caça major en aquestes eleccions som nosaltres», va avisar a les bases abans de demanar-los que «no abaixin els braços».

Errejón, «força subalterna»

Les referències a Errejón van ser més velades, evitant entrar en la confrontació directa que el candidat de Més País ja va esquivar dimecres passat. No obstant, Iglesias el va acusar de tornar a la política estatal per recolzar el sistema d'alternança en el poder entre el  PSOE i el  PP. Així, va explicar que el candidat de Més País va apostar el 2016 per recolzar un Govern del PSOE amb Cs i de voler fer president Sánchez «gratis i sense garanties, com a mal menor» l'últim mes. Sobre això, el líder morat va assegurar que «els inscrits, en totes les consultes, van assenyalar que Podem no va néixer per apuntalar el bipartidisme» ni per ser «una força subalterna » que només pugui influir en si governen els populars o els socialistes.

Iglesias no va fer servir ni una paraula per referir-se a les conseqüències que pot tenir l'aparició de Més País  a les eleccions generals. No obstant, fonts de la formació morada reconeixen que la presència d'Errejón a territoris com  Múrcia, on ja està decidit que es presentaran, o a  Málaga, on sembla que estan estudiant aliances, fragmentarà el vot de l'esquerra i donarà al bloc de la dreta l' últim escó en disputa

 Unitat

Notícies relacionades

Els morats semblen ser conscients que la principal mesura per fer front a Més País passa per deixar apartats durant un temps els problemes interns i encarar el 10-N units. Així,  el secretari polític de Podem Andalusia,  Pablo Pérez Ganfornina, va anunciar que la proposta d' Endavant Andalusia  de presentar-se als comicis amb una llista única en què hi fossin totes les formacions andaluses a l'esquerra del PSOE -inclòs Errejón- i que, a més, gaudís de més autonomia dins d'Unides Podem, a l'estil d' En Comú Podem, quedava paralitzada fins després de les eleccions.

«Ens posem a fer campanya [per Unides Podem]  per lleialtat al poble andalús», va sentenciar Ganfornina després de lamentar que ni Iglesias ni Errejón hagin respost els últims dies a l'oferta plantejada per la líder d'Endavant Andalusia, Teresa Rodríguez