Errejón planteja presentar-se a Catalunya, a més de Madrid i el País Valencià

Baldoví revela que la idea és estar a les circumscripcions amb més diputats

Más Madrid tancarà els últims detalls de la seva candidatura dimecres a les 18.30 a Madrid

errejon-roca-2

errejon-roca-2 / JOSE LUIS ROCA

2
Es llegeix en minuts
Miguel Ángel Rodríguez

L’aliança entre Más Madrid Compromís ja està tancada a falta que ho ratifiqui la militància valenciana. El següent pas per a Íñigo Errejón és continuar buscant socis a la resta del territori, principalment a les circumscripcions on es reparteixen més diputats. Així, la vista sembla posada a Catalunya. Segons ha explicat el diputat de Compromís, Joan Baldoví, la idea seria presentar llistes en alguna circumscripció catalana i andalusa, a més de Madrid i el País Valencià. No obstant, a Más Madrid asseguren que no hi ha res decidit i que serà aquest dimecres en una assemblea general de la formació a la capital, amb el lema ‘Cap a les generals’, on s’acabaran d’ultimar els detalls. 

«S’haurien de presentar en aquelles províncies on es reparteixen molts diputats i la irrupció d’una nova força no impedeixi la consecució de majories progressistes», ha apuntat Baldoví a TVE. El diputat valencià, que ha comentat que aquest dilluns va estar parlant amb Errejón, ha assegurat que caldria buscar representació a «les circumscripcions de ValènciaMadrid, algunes d’Andalusia i alguna circumscripció de Catalunya». 

El cap de llista al Congrés ha afirmat que sobre la taula ja tenen diferents ofertes per anar conformant el projecte en altres parts del territori. En aquest sentit, ha apuntat que la Chunta Aragonesista (CHA) «té interès» en la coalició, que «hi ha un procés dins d’Equo» per escollir entre Pablo Iglesias i Errejón, que En Marea «aposta també per afegir-se a aquest espai» i que Coalició per Melilla també podria unir-s’hi. 

La líder de Compromís i vicepresidenta del País Valencià, Mónica Oltra, ha deixat clar que no es presentaran amb les sigles de Más Madrid, sinó que el projecte és englobar diferents formacions regionals que puguin constituir-se en un mateix grup parlamentari més endavant: «Nosaltres no ens en anem amb Errejón, anem a una plataforma electoral on aquí Compromís serà la cara i seguirà defensant les nostres idees contra la corrupció i contra les retallades i demostrant com des del Govern es millora la vida de les persones»

Tarannà similar

Baldoví ha assenyalat que el nou projecte pot resultar «una aposta molt nova i molt atractiva per als votants que legítimament se sentin emprenyats» després del fracàs de les negociacions entre elPSOE i Unides Podem. En aquest sentit, ha posat èmfasi en el fet que intentaran «ser part de la solució»; per a la qual cosa és necessari un «tarannà» de diàleg i negociació del qual han fet gala Más Madrid i Compromís: «Ens assemblem molt, tenim sensibilitats semblants». 

A més, igual com va defensar Errejón al juliol, Baldoví ha reconegut que ell hauria acceptat l’oferta de coalició que el president del Govern en funcions, Pedro Sánchez, va oferir al secretari general de Podem. «Enteníem que probablement no era l’oferta justa, ni feia justícia a la representació d’Unides Podem, però hauríem prioritzat la consecució que hi hagués Govern». 

En Marea

Notícies relacionades

En Marea, el partit que es va escindir de Podem, IU i Anova abans de les passades eleccions, també va tendir la mà a Errejón per ampliar el projecte a Galícia. Luis Villares, secretari general de la formació, ha dit que estan «en contacte permanent» amb l’«entorn» de Compromís i Más Madrid per explorar la possibilitat de segellar una aliança. 

A més, ha comentat que l’acord aprovat dissabte passat per la direcció d’En Marea «permet» entaular «un diàleg amb altres forces progressistes de l’Estat» que comparteixin una «agenda social i democràtica».