Errejón, a un pas de ser candidat per al 10-N

El líder de Más Madrid esperarà que el partit validi la seva candidatura dimecres

Asens descarta que En Comú Podem pugui aliar-se amb el polític madrileny

undefined50015321 errejn190923122341

undefined50015321 errejn190923122341 / Ricardo Rubio - Europa Press

2
Es llegeix en minuts
Miguel Ángel Rodríguez

Íñigo Errejón sembla tenir decidit que acceptarà el mandat de les seves bases. Si no hi ha cap obstacle d’última hora, el líder de Más Madrid anunciarà la seva candidatura a les eleccions generals aquest dimecres, quan els dirigents del partit, reunits en assemblea, ratifiquin la decisió de continuar el camí cap a la repetició electoral capitanejats pel polític madrileny. 

Després que prop de 200 inscrits votessin, aquest diumenge, a favor de presentar-se als comicis del 10-N10-N, quedava per decidir qui encapçalaria les llistes. Amb Manuela Carmena autodescartada, totes les mirades estan posades en Errejón que, després de només quatre mesos a l’Assemblea de Madrid, tornaria a la política estatal. Segons fonts consultades perl’Agència EFE, Errejón ja hauria pres la decisió de presentar-s’hi, a l’espera que dirigents del partit validin aquest pas endavant a l’assemblea de dimecres. Un projecte al qual no l’acompanyaria la portaveu de Más Madrid a l’Ajuntament, Rita Maestre. 

A Más Madrid veuen en el panorama polític actual una oportunitat per capitalitzar el vot d’aquells ciutadans descontents després del fracàs de les negociacions entre Pedro Sánchez i Pablo Iglesias. Alguns membres de la plataforma qualifiquen Errejón d’«antídot» de cara al'abstencionisme  que es pot viure en els pròxims comicis. 

Construir aliances

La rapidesa amb què s’ha produït aquesta repetició electoral no ha deixat temps a Errejón per construir el partit des que va abandonar Podem al gener. Així, les opcions que tenen són presentar una llista per Madrid i buscar aliances en altres territoris, amb la vista posada en Compromís per presentar-se junts. No obstant, Iglesias ha provat d’avançar-se i aquest dilluns confirmava que està mantenint contactes amb la dirigent valenciana Mónica Oltra per formar una aliança electoral. 

No obstant, Oltra ja s’ha pronunciat demanant la creació d’«una gran plataforma única» en la qual s’integrin Podem i Más Madrid: «Seria el desitjable, i si hi hagués altura de mires, seria la solució òptima i donaríem una alegria a moltíssims homes i dones». Serà aquesta tarda quan la direcció de Compromís es reuneixi per prendre una decisió. 

Una altra possibilitat passaria per buscar una sinergia amb els Comuns Catalunya. No obstant, el portaveu d’En Comú Podem, Jaume Asens, ha deixat clar que es mantindran dins d’Unides Podem: «No ens plantegem ni és sobre la taula la possibilitat de canviar les nostres aliances a nivell estatal. Tant amb Unides Podem com amb les confluències que la integren la relació és estable, i si es confirma l’aparició d’una nova formació la nostra aliança no canviarà». Així mateix, Vera ha assegurat que Unides Podem «es revalidarà tal com estava» perquè «és un projecte que funciona».

Portes obertes

Notícies relacionades

Errejón sí que ha vist com se li han obert les portes d’Endavant Andalusia, tot i que amb certs matisos. La líder de la coalició andalusa, Teresa Rodríguez, pretén presentar-se a les eleccions sota la marca Endavant Andalusia i com una confluència d’Unides Podem, seguint l’estil d’En Comú Podem a Catalunya o de Galícia en Comú. Així, el portaveu de Podem Andalusia, Pablo Pérez Ganfornina, ha assegurat que Errejón trobarà a Endavant Andalusia un paraigua on afegir-se. 

Els que també han ofert una aliança al portaveu de Más Madrid en l’Assemblea autonòmica és En Marea. El partit gallec, que es va presentar en les eleccions del 2014 i 2015 al costat d’Unides Podem, es va separar de la coalició fa uns mesos i amb prou feines va arribar a l’1% dels vots en els comicis del 28-A. Ara, el seu portaveu, Luís Villares, ha assegurat que seria «positiva» una cooperació «lleial i horitzontal» amb Errejón.