ELECCIONS GENERALS

Errejón batalla amb Iglesias per l'aliança amb Compromís

La coalició valenciana s'inclina per presentar-se amb Más Madrid en el 10-N

El líder madrileny esperarà que les bases el ratifiquin per ser candidat

zentauroepp50022922 grafcva7895  valencia  23 09 2019   la coportavoz de comprom190923205748

zentauroepp50022922 grafcva7895 valencia 23 09 2019 la coportavoz de comprom190923205748 / Kai Forsterling

2
Es llegeix en minuts
Miguel Ángel Rodríguez
Nacho Herrero
Nacho Herrero

Periodista

ver +

Íñigo Errejón encara no ha formalitzat la seva candidatura a les eleccions generals del 10-N i ja està batallant amb Pablo Iglesias per aconseguir aliances amb altres formacions autonòmiques que li permetin ampliar el seu projecte. En aquesta pugna, Compromís es va convertir aquest dilluns en el primer objectiu. El líder de Más Madrid i el secretari general de Podem van centrar la seva atenció a aconseguir una coalició electoral amb el partit valencià. Després de dies de converses internes dins de Compromís, tot apunta que finalment es decantaran per explorar una aliança amb Errejón i Más Madrid.

Després dels mals resultats del 28-A, en els quals només van aconseguir un diputat en el Congrés, a Compromís són conscients de la necessitat de presentar-se a la repetició electoral de la mà d’una plataforma a nivell nacional que els doni més visibilitat. I l’ocasió ha arribat. La tornada d’Errejón a l’arena estatal –que s’anunciarà aquest dimecres després de la ratificació de les seves bases–i l’interès d’Iglesias per arrabassar al seu excompany de partit qualsevol possibilitat de creixement va posar a sobre de la taula dels valencians dues ofertes, difícilment rebutjables

El Bloc, el partit majoritari de la coalició valencianista i el del seu cap de llista a la Cambra baixa i diputat, Joan Baldoví, va apostar des del principi per acostar-se al d’Errejón. També bona part d’Iniciativa, el partit de Mónica Oltra, es va mostrar afí a obrir-se a aquesta nova opció, tot i que la vicepresidenta de la Comunitat Valenciana és més partidària d’una candidatura que agrupi tots els que estan a l’esquerra del PSOE i, si no, de tornar a unir-se amb Unides Podem, com el 2016, per evitar tensions en el govern valencià, en el qual són socis.

Després de reunir les seves directives, Bloc i Iniciativa van mantenir una assemblea conjunta per decidir les seves futures aliances. L’actitud oficial podria passar per plantejar una plataforma única que integri els enfrontats Iglesias i Errejón, però si tal com s’espera no es produeix el retrobament, Compromís buscarà una entesa prioritària amb Más Madrid. L’opció, creuen, els permetrà mantenir millor la seva identitat. Baldoví va apuntar que, en cas de tancar l’acord, es faria «tenint ben clar» que «en el territori valencià és Compromís qui representaria els interessos d’aquesta aliança conjunta». 

Altres fronts

El recolzament de Compromís no és l’únic que està en joc. La formació ecologista Equo també es debat entre Iglesias i Errejón. En aquest cas, serà la militància qui decideixi a travésd’una consulta si seguir de la mà d’Unides Podem o formar nous llaços amb Más Madrid. Malgrat que el líder del partit ambientalista, Juantxo Lopez Uralde, va marcar la seva preferència per estar al costat d’Unides Podem, fonts de la direcció van assenyalar que les bases decidiran. 

Notícies relacionades

Qui ja va obrir les seves portes a Errejón va ser En Marea, partit gallec, que es va allunyar de Podem per a una cooperació «lleial i horitzontal». A més del secretari general d’Actúa,  Gaspar Llamazares, que li va oferir construir un «tercer espai d’esquerres» diferent del PSOE i d’Unides Podem.

On tocarà os Errejón serà en les confluències d’Unides Podem. El portaveu d’En Comú Podem,  Jaume Asens, va deixar clar que no trencaran la relació amb Iglesias: «Si es confirma l’aparició d’una nova formació no variarà la nostra aliança». A més, la portaveu del Consell de Coordinació morat, Noelia Vera, va assegurar que l’espai confederal «es revalidarà tal com estava» perquè «és un projecte que funciona».