LA XACRA DE LA CORRUPCIÓ

El PP maniobra al Suprem perquè s'anul·li el judici de la 'Gürtel' per la recusació contra el jutge De Prada

L'Audiència Nacional estudiarà si l'aparta del tribunal del cas dels 'papers de Bárcenas'

de-prada

de-prada

2
Es llegeix en minuts
Europa Press

El PP ha demanat al Tribunal Suprem que es consideri informat que l’Audiència Nacional  valorarà la imparcialitat de José Ricardo de Prada, un dels jutges que van jutjar la primera etapa de la ‘trama Gürtel' (1999-2005) i a qui atribueixen les frases de la sentència més contundents contra el partit –que va ser condemnat com a partícip a títol lucratiu–. Aquesta valoració és conseqüència d’una recusació que tant el PP com l’extresorer del partitLuis Bárcenashan presentat contra aquest magistrat en una altra de les causes que té pendents de jutjar, que és la denominada 'papers de Bárcenas' sobre l’existència d’unacaixa ben el partit.

Divendres passat, la representació lletrada del PP va presentar un escrit davant de la Sala Penal del Suprem que informava de l’admissió a tràmit de dues recusacions contra De Prada, una de les quals per tenir "interès directe o indirecte en el plet o causa".

En el seu escrit, a què ha tingut accés Europa Press, recorden que el motiu de la recusació –que encara no ha sigut resolta, tan sols admesa a tràmit– és coincident en el seu contingut amb la que aquesta part exposava en el seu recurs de cassació contra la condemna al partit per la primera etapa de la ‘Gürtel’. En aquest recurs, el PP sol·licitava que es repetís el judici a l’entendre que el tribunal va jutjar els 37 acusats, entre ells, el líder de la xarxa corrupta, Francisco Correa, i Luis Bárcenas, no tenia "aparença de parcialitat" perquè un dels jutges, De Prada, havia "coadjuvat" per al canvi de Govern a favor del PSOE al propiciar la moció de censura del juny del 2018.

La formació política també recordava que aquest magistrat "ha sigut elegit" per la ministra de Justícia, Dolores Delgado, "com un dels quatre membres externs de la Comissió per Restablir la Justícia Universal".

Indicaven, igualment, que abans de la redacció de la sentència ja "es va qüestionar la suficient imparcialitat subjectiva" del jutge De Prada per la seva "coneguda amistat" amb l’exjutge Baltasar Garzón, primer instructor de la trama Gürtel, l’actuació del qual ha sigut posada en dubte per alguns dels acusats.

Imparcial també en aparença 

En el seu escrit davant del Suprem, el PP recorda el dret fonamental del Partit Popular a un jutge imparcial, i recorda que la doctrina d’aquest òrgan, així com la delTribunal Constitucionali elTribunal Europeu de Drets Humans(TEDH) parla de l’"aparença de parcialitat" que es pugui projectar a la societat "perquè el que està en joc és la confiança que els tribunals han d’inspirar als ciutadans en una societat democràtica". 

Notícies relacionades

Els advocats de Bárcenas, condemnat a 33 anys de presó pels primers anys de la xarxa corrupta, també van presentar un incident de recusació contra aquest jutge perquè en l’esmentada resolució hi ha "prejudicis" referits a la investigació oberta sobre els apunts manuscrits de l’extresorer. Els lletrats entenen que la sentència de l’Audiència Nacional exposa "com a context" que el PP va utilitzar diner negre.

En concret, el tribunal del ‘cas Gürtel’ va incloure en la seva sentència que la caixa b era "una estructura financera i comptable paral·lela a l’oficial almenys des del 1989, amb unes partides que s’anotaven informalment, de vegades en simples fulls manuscrits com les corresponents a Bárcenas, en què es feien constar ingressos i despeses del partit o, en altres casos, quantitats entregades a persones membres rellevants del partit".