Ronda estiuenca de contactes

Sánchez encarrila el recolzament de Compromís

Els socialistes prometen una reforma del finançament autonòmic durant el primer any de legislatura

La ministra Ribera admet davant els ecologistes que en l'emergència climàtica "no hi ha temps per perdre"

psoe-compromis / periodico

3
Es llegeix en minuts
Juan José Fernández

La primera de les trobades estiuenques de Pedro Sánchez amb partits ha anat "més enllà de la cordialitat" en la "voluntat que Espanya tingui un Govern progressista", ha resumit aquest dilluns el ministre de Foment i secretari d’Organització del PSOE, José Luis Ábalos, a la sortida de la reunió en la qual ha acompanyat el líder socialista davant els dirigents de Compromís Mónica Oltra i Joan Baldoví.

La cita de València –en la que també ha participat el president autonòmic, Ximo Puig– ha acabat amb la disposició de Compromís de "passar de l’abstenció al sí" –ha dit el seu coportaveu Baldoví– en un nou debat d’investidura si Sánchez accepta complir amb el que Ábalos ha anomenat "l’agenda valenciana".

Els eixos d’aquesta agenda són una reforma del finançament autonòmic; l’abordatge del deute històric valencià –en bona part fill de la fallida del projecte Copa Amèrica–, l’assumpció pel Govern d’Espanya del 50% dels costos de la dependència i un estudi per a novaexplotació de l’autopista AP-7.

"Fantasies" del PP

I a res d’això es neguen els socialistes. "Som perfectament conscients de la insuficiència financera d’aquesta comunitat", ha dit Ábalos, per passar a anunciar que un Govern socialista abordaria la reforma del finançament autonòmica durant el primer any de legislatura.

Ho celebren a Compromís, però Baldoví ha advertit sobre una altra espina fiscal: "No es tracta d’estudiar el deute" valencià, sinó de solucionar-lo. Els socialistes tindran el seu recolzament "si, i només si", s’aborda decididament aquest assumpte.

Ho dit després que la coportaveu de la formació i vicepresidenta de la Generalitat valenciana, Mónica Oltra, s’hagi mostrat disposada a facilitar "un Govern que sigui a Espanya el que el Govern del [pacte del] Botànic és al País Valencià.

La reunió s’ha fet poc després que el secretari general del PP, Teodoro García Egea, proposés que el PSOE presenti un altre candidat. José Luis Ábalos ho ha considerat "un acudit” i ha contestat als populars acusant-los d’estar fora de la realitat: "No tothom ha acceptat el resultat electoral i comença a abordar terrenys de fantasia que posen en qüestió la governabilitat d’aquest país", ha dit.

Paraules del Rei

Durant tota la jornada, Sánchez ha evitat pronunciar-se sobre les declaracions que aquest diumenge va fer el rei Felip VI, en què considerava que "és millor, lògicament, trobar una solució abans d’anar a unes altres eleccions". Però sí que ho han fet els dos ministres en funcions que han acompanyat Sánchez en les reunions proinvestidura d’aquest dilluns. I tots dos, en el mateix sentit, apropant la frase del Monarca a la postulació socialista d’aquestes trobades.

A la sortida de la reunió amb ecologistes en què ha escortat Sánchez, la titular de Transició Ecològica, Teresa Ribera, ha dit que les paraules de Felip VI recullen "el que desitgem una gran majoria dels espanyols".

I, abans de la cita de València, Ábalos ha negat que sigui "ingerència" l’opinió expressada pel Rei davant un grup de fotògrafs. Segons la seva opinió, el Monarca "intenta donar un missatge de governabilitat".

Els interlocutors de Compromís, aquesta vegada, càlids i acollidors, són els primers d’una formació política amb qui Sánchez es veu en la seva ronda estiuenca de contactes. Al contrari del que va fer en l’anterior intent d’investidura, aquesta vegada ha començat pels partits petits i entre els que té més segur que no obstaculitzarien una nova candidatura seva.

Fonts socialistes anuncien una reunió de Pedro Sánchez amb dirigents del PNB a Bilbao, que s’hauria de celebrar entre els dies 19 i 22. Mentrestant, hauran tingut lloc reunions semblants amb representants de la comunitat educativa, aquest dimarts, i amb la patronal i les centrals sindicals, dijous.

Cita amb ecologistes

La trobada de València ha tingut lloc set hores després que Sánchez i la ministra Ribera escenifiquessin, al matí, a Madrid, una sintonia amb els ecologistes que aquests, després de la cita, s’esforçaven a matisar.

Notícies relacionades

Si bé les principals entitats reunides, Ecologistas en Acción, WWF, SEO-Birdlife i Greenpeace, han sortit satisfetes de la cita, davant els micròfons han preferit remarcar la seva exigènciaque el Govern admeti amb totes les seves implicacions i en tota la seva dimensió l’emergència climàtica, a expressar que recolzen Sánchez per formar Govern.

"En veritat, tampoc el president ha tret el tema", ha dit la directora de SEO, Asunción Ruiz. La ministra Ribera ha admès, després de la trobada, que en la crisi ecològica "no hi ha temps per perdre" i que en el seu abordatge estan implicades, entre altres àrees, les infraestructures, la fiscalitat, l’economia, la justícia i la llibertat d’expressió.