Extrema dreta

Els 'miracles' de Franco

La filla d'un ministre franquista promou la canonització del dictador, al qual atribueix prodigis després de mort com la curació d'un gat, un premi de loteria i la paralització de la seva exhumació del Valle de los Caídos

apertura-franco-santo

apertura-franco-santo

5
Es llegeix en minuts
Juan José Fernández

Un grup ultracatòlic liderat per l’activista franquista Pilar Gutiérrez, filla d’un ministre de la dictadura, promou una causa que persegueix la canonització de Francisco Franco. La iniciativa recull testimonis que atribueixen al dictador favors procurats després de la seva mort, i es va llançar el 20 de novembre de l’any 2018 com a reacció al projecte d’exhumació de les seves restes al Valle de los Caídos.

"Espanya s’ha cansat d’estar callada", clama la postulant, que ha escrit a cada bisbe una carta en la qual els diu: "Reverend monsenyor, desitgem sol·licitar-li en nom dels 5.241 signants del nostre Manifest Catòlic que presenti davant de la Santa Seu, juntament amb els altres bisbes d’Espanya als quals dirigim aquest prec, la nostra petició d’obrir la causa de beatificació del serf de Déu i de l’Església Francisco Franco Bahamonde".

Qui firma la missiva, Pilar Gutiérrez, és filla de Joaquín Gutiérrez Cano, que va ser ministre de Planificació per al Desenvolupament el 1974, sota presidència d’Arias Navarro, i fundador i vicepresident de la Fundació Francisco Franco.

El 20 de novembre de l’any 2018, al Valle de los Caídos, l’activista franquista Pilar Gutiérrez va anunciar l’obertura d’una causa per a la beatificació de Francisco Franco, que ella mateixa impulsa. / M.D.P.

Abans d’aquesta iniciativa, anunciada megàfon en mà al Valle de los Caídos, Gutiérrez va fundar dos grupuscles de la constel·lació franquista: el Moviment per Espanya, ultracatòlic, i, a la primavera de l’any 2016 i com a reacció a l’activisme pro-Memòria Històrica, la xarxa Volvemos. Aquesta es publicitava com a "partit sense cua i amb dos collons", però va passar de l’astracanada a l’assetjament quan, a les xarxes socials, assenyalava personalitats públiques i privades com a "objectiu a desbastar".

La líder del Movimiento por España admira Vox. El 2016 va tuitejar una foto seva amb el president d’aquest partit, Santiago Abascal, explicant que havia acudit al seu míting de tancament de campanya perquè "ells són ara els que porten el testimoni de l’Espanya de sempre. La nostra".

 Salvador de la Iglesia

La postulant Gutiérrez ha presentat davant "del plenari de la Conferència Episcopal", explica a EL PERIÓDICO, una defensa de la causa santa de Franco amb sis arguments: la seva "lluita agosarada contra la pobresa endèmica d’Espanya"; la "magnanimitat amb els seus enemics commutant milers de penes de mort"; la "pau social i unitat fraterna i política" dels espanyols; la "regeneració moral d’una nació"; "haver salvat l’Església del seu extermini a Espanya i Europa" i, finalment, "instaurar el Regne de Crist a Espanya aplicant la doctrina social de l’Església".

La postulació s’acompanya de documents de Pau VI elogiant Franco i el seu nomenament com a cavaller del Suprem Orde de Crist per aquell pontífex. El guardó va ser creat per Joan XXII, el papa d’Avinyó , i reservat per Pau VI només a caps d’Estat, com Balduí de Bèlgica.

A la web francosanto.es, postulants de la canonització obren una llista de testimonis sobre la santedat del dictador amb els recollits al llibre ‘Francisco Franco, cristiano ejemplar’, de Manuel Garrido, sacerdot que va ser el seu director espiritual. Entre els quals, li atribueixen la curació espontània d’una dona alabesa amb un gangli malalt. La seva germana es va encomanar a Franco "amb gran fervor, de genolls, davant del seu sepulcre" al Valle de los Caídos.

La causa de beatificació té entre els seus recolzaments a acòlits de la vident Amparo Cuevas, que en els 80 va fundar un grup entorn de les aparicions de la Verge que ella deia veure en un freixe d’El Escorial, i que a començaments de segle va ser investigada per suposada estafa.

Una capsa d’excrements

Pilar Gutiérrez és coneguda en les convocatòries franquistes. Ha participat en debats a la televisió i, en xarxes socials, s’ha manifestat amb radicalitat contra prelats: "El cretí de l’arquebisbe de Madrid ordena retirar les creus en honor als caiguts en la nostra croada", va publicar a Facebook a la primavera de l’any 2015.

En altres ocasions ha passat a l’acció. El 2009, va denunciar l’alcalde de Madrid Alberto Ruiz-Gallardón per permetre la celebració de l’Orgull Gai. Cinc anys després, sent presidenta de la plataforma anitabortista "Units per la Vida", va portar al Senat una safata de plata plena de "merdes de gat" per difondre que la llei de terminis de l’avortament "és una caca", va explicar als seus seguidors.

El 14 de maig de l’any 2015, l’advocat madrileny Eduardo Ranz, expert en memòria històrica, va declarar davant de la Policia com a víctima d’una altra d’aquestes escatològiques ‘performances’ i va assenyalar Gutiérrez com a autora. Segons el text de la denúncia, dues dones van deixar a la porta del seu despatx de Madrid, i a la seva atenció, una capsa d’excrements. Enganxada a aquests, la capsa també portava una nota que deia: "Aquesta és una petita mostra de la merda que està llançant vostè sobre Espanya perseguint les víctimes del terrorisme roig ¡encara després de morts! ¡El súmmum de la infàmia! El que se sembra s’aconsegueix".

Petició a cada bisbe

En la Conferència Episcopal diuen que la beatificació de Franco "és una proposta particular amb la qual no tenim a veure –indiquen fonts de la Conferència–. Les propostes d’aquestes causes parteixen sempre de congregacions religioses o de les diòcesis".

Aquestes fonts no entren a desmentir si en alguna diòcesi s’ha pres en consideració; no ho saben. La proposta va ser "entregada a cada bisbe", diu Gutiérrez, "però la jerarquia mira cap a un altre costat, fins i tot que, miri vostè, el nunci ha parlat quan s’ha sentit lliure de fer-ho". Per a Gutiérrez, l’Església oficial està "instal·lada en la gran apostasia".

Una causa de canonització ha de passar quatre etapes, supervisades pel Vaticà a través de la Congregació per a les Causes dels Sants. Un decret ‘nihil obstat’ obre el procés després de considerar el postulat Serf de Déu. Després, se’l declara Venerable si el Papa dicta un decret d’heroïcitat de virtuts. Abans de l’ascens a beat, cinc metges i vuit teòlegs examinaran si va fer algun miracle. El beat es converteix en sant si se li atribueix un segon miracle.

Resar a Franco

Franco, insisteixen en la Conferència Episcopal, no està en cap d’aquests estadis. Però sí que està en les pregàries dels seus més fervents seguidors, que publiquen una oració en estampeta: "Parenostre que estàs en el cel, per mediació del teu fill predilecte Francisco Franco, tingues pietat d’aquesta Espanya que t’ha ofès [...] dona’ns una altra oportunitat per [...] poder deslliurar Espanya dels qui la volen destruir".

Notícies relacionades

Entre els favors atribuïts per franquistes al cabdill, i que figuren en la causa, Gutiérrez inclou la curació del seu gatet Yuko, al qual se li havia trencat la cua. I una espontània de Madrid, María Luisa Ferro, atribueix al dictador que li toquessin 100 euros a la loteria quan, cobrant l’atur, "no en tenia ni per menjar".

Però el favor més transcendent que Gutiérrez atribueix a Franco és la interrupció del procés d’exhumació: "És un miracle que des del cel hagi pogut parar-lo, sent tants els seus enemics", diu.