aniversari

Els cinc anys de regnat de Felip VI, en 10 moments

La proclamació com a Rei, el discurs del 3 d'octubre del 2017 i el 'cas Nóos', alguns dels moments clau

6a69be92-8453-4320-9372-eef83b806b95-hd-web / periodico

5
Es llegeix en minuts
Efe / Madrid

Els cinc anys de regnat de Felip VI que es compleixen el 19 de juny han tingut alguns moments claus, com el missatge que va protagonitzar el 3 d’octubre del 2017 després del referèndum independentista de l’1-O o les dificultats per a la investidura d’un president del Govern.

Aquests són 10 dels principals moments que han marcat el lustre transcorregut des del relleu al capdavant de la direcció de l’Estat:

1- Proclamació

Després de l’anunci de Joan Carles I que abdicava en el seu fill després de 39 anys de regnat, Felip VI va ser proclamat rei en un acte solemne al Congrés el 19 de juny del 2014 en el qual es va comprometre a treballar per “una monarquia renovada per a un temps nou”.

Després d’anys difícils per a la institució monàrquica, aquest anunci el va anar concretant en mesos posteriors amb l’adopció d’una sèrie de mesures que tenien per objectiu facilitar la transparència de la Corona.

2- Cinc rondes de consultes per a una investidura

El 25 d’octubre de 2016 el rei va tancar la cinquena de les rondes de consultes que havia hagut de convocar amb els representants dels partits per a la investidura d’un president del Govern.

Només després d’aquestes i després de la crisi socialista que va provocar la sortida de Pedro Sánchez com a secretari general va ser possible que Mariano Rajoy, que havia declinat una vegada l’oferiment del monarca de sotmetre’s a la investidura, aconseguís la confiança del Congrés per segona vegada.

3- Manifestació pels atemptats a Barcelona i Cambrils

Un cap de l’Estat espanyol acudia per primera vegada a una manifestació contra el terrorisme. El rei va voler expressar amb això el 26 d’agost del 2017 la seva solidaritat amb les víctimes de les accions terroristes que nou dies abans s’havien perpetrat a la Rambla de Barcelona i a Cambrils.

Els llavors presidents del Govern i de la Generalitat, Mariano Rajoy i Carles Puigdemont, respectivament, van participar també en aquesta mobilització en la qual col·lectius independentistes van portar nombroses estelades i van xiular i esbroncar el rei.

4- El discurs del 3 d’octubre

El 3 d’octubre del 2017, dos dies després del referèndum il·legal per la independència celebrat a Catalunya, Felip VI va protagonitzar l’únic missatge amb caràcter excepcional amb què s’ha dirigit a la nació des de la seva arribada al tron.

Una tancada defensa de la unitat d’Espanya, una acusació de “deslleialtat inadmissible” als dirigents independentistes i una aposta per garantir l’ordre constitucional per part dels “legítims poders de l’Estat” van ser els eixos sobre els quals va girar aquest missatge.

5- El Toisó d’Or per a la princesa d’Astúries

El rei va elegir la data del seu 50è aniversari, el 30 de gener del 2018, per a, en un acte simbòlic de continuïtat dinàstica, imposar a la seva primogènita i hereva del tron, la princesa d’Astúries, el Toisó d’Or, la màxima condecoració espanyola.

“Et guiaràs permanentment per la Constitució, complint-la i observant-la”, va traslladar el rei a la princesa en el seu primer acte institucional amb un paper protagonista. Nou mesos després, al complir 13 anys, Elionor va prendre per primera vegada la paraula en un acte oficial llegint l’article 1 del text constitucional.

6- El desacord entre les reines a la catedral de Palma

Les imatges del desacord entre la reina Letizia i la reina Sofia a les portes de la catedral de Palma l’1 d’abril del 2018, després de la missa de Resurrecció, van provocar tota mena de comentaris sobre la relació entre totes dues.

Felip VI i el seu pare, el rei Joan Carles, van ser testimonis d’aquell moment de tensió a compte de la foto que Sofia volia compartir amb la princesa d’Astúries.

7- Les conseqüències del ‘cas Nóos’

Per primera vegada un membre de la Família Reial, la infanta Cristina, s’asseia al banc dels acusats. Va ser finalment absolta de delicte fiscal en el cas Nóos, però el seu marit, Iñaki Urdangarín, va ser condemnat a 5 anys i 10 mesos de presó i va ingressar a la presó de Brieva (Àvila) el 18 de juny del 2018.

La infanta havia sigut apartada per aquest cas de tota activitat institucional de la Casa Reial l’octubre del 2011, però Felip VI va fer un pas més i l’11 de juny del 2015 va firmar el decret pel qual li revocava el títol de duquessa de Palma.

8- Amb dos presidents a la Casa Blanca

El rei ha realitzat 62 viatges a l’exterior en els seus cinc anys de regnat, un llistat que va començar juntament amb la reina Letizia al Vaticà, on van ser rebuts pel Papa, i en què destaquen dues visites a la Casa Blanca amb dos presidents nord-americans.

Barack Obama i la seva dona van rebre els reis el 15 de juny del 2015, mentre que Donald Trump i la seva dona van ser els seus amfitrions el 19 de juny del 2018.

9- 40 anys de la Constitució

El Congrés va acollir el 6 de desembre del 2018 l’acte solemne amb què es va commemorar el 40 aniversari de la Constitució, on el rei va defensar la plena vigència dels ideals consagrats en aquest text.

Una referència seva al paper del seu pare en la democratització del país va donar peu a un homenatge a l’anterior cap de l’Estat amb una ovació de gairebé dos minuts que Joan Carles va escoltar emocionat després del malestar que li va provocar la seva absència en l’acte que el juny del 2017 va commemorar també les quatre dècades transcorregudes des de les primeres eleccions democràtiques.

10- La retirada total de Joan Carles

Notícies relacionades

2 de juny del 2019. Aquesta era la data en què es complien els cinc anys de l’anunci de l’abdicació del rei Joan Carles i va ser la que va elegir per posar punt i final a la seva activitat institucional.

Des de la seva abdicació havia protagonitzat més d’un centenar d’actes oficials de diversa índole i va considerar que havia arribat el moment de “passar una nova pàgina” en la seva vida.