Operació Lusista

El jutge pren declaració als dos terroristes de Resistencia Galega

'Toninho' i Losada Camba van ser detinguts dissabte després d'estar fugits des del 2006

GRAF9499. MADRID, 16/06/2019.- Fotografías de archivo de los presuntos líderes del grupo terrorista Resistencia Galega, Antón García (d) y Asunción Losada (i), en la clandestinidad desde 2006 y que han sido detenidos por la Guardia Civil este fin de semana en Vigo. EFE/Ministerio del Interior/Guardia Civil

GRAF9499. MADRID, 16/06/2019.- Fotografías de archivo de los presuntos líderes del grupo terrorista Resistencia Galega, Antón García (d) y Asunción Losada (i), en la clandestinidad desde 2006 y que han sido detenidos por la Guardia Civil este fin de semana en Vigo. EFE/Ministerio del Interior/Guardia Civil / EFE

3
Es llegeix en minuts
El Periódico / Agencias

El jutge de l’Audiència Nacional Manuel García Castellón prendrà declaració aquest dimarts als terroristes de Resistencia Galega Antón García Matos, àlies 'Toninho', i Asunción Losada Camba, que van ser detinguts dissabte en el marc de la denominada Operació Lusista, segons han informat fonts jurídiques.

Les mateixes fonts han apuntat que 'Toninho' i Losada seran traslladats fins al’Audiència Nacional  juntament amb Miguel García Nogales i una altra persona, considerats col·laboradors de l’organització, que també van ser detinguts el cap de setmana passat per posar-los a disposició del titular del Jutjat Central d’Instrucció número 6.

'Toninho' i Losada van ser detinguts a Vigo aquest dissabte en virtut de les requisitòries dels jutjats d’instrucció 4 i 6 de l’Audiència Nacional pels delictes de pertinença a organització terrorista en grau de dirigent, tinença i transport d’explosius i falsedat documental.

En el moment de la seva detenció, 'Toninho' i Losada estaven acompanyats per García Nogales, que també va ser arrestat. A més, agents de la Guàrdia Civil han detingut aquest mateix diumenge una quarta persona a la localitat d’Oxén, a Ourense.

Buscats des de fa anys

Les operacions policials dels últims anys havien aconseguit desarticular els comandos de l’organització terrorista i detenir tots els seus membres, a més d’actuar contra el seu entramat organitzatiu de recolzament. Però 'Toninho' i Losada estaven fugits des del 2006, cosa que permetia a Resistencia Galega mantenir els coneixements tècnics i l’experiència per a la confecció d’artefactes explosius.

Els investigadors creuen que Antonio García Matos i Asunción Losada Camba són parella i que eren al capdavant de l’organització. Tots dos figuren des de fa anys entre els terroristes més buscats d’Espanya, fins al punt que sobre ells pesava un codi vermell de la Interpol, ordre internacional de crida i cerca.

Contra ells pesen acusacions que van des de pertinença a organització terrorista en grau de dirigents a tinença, transport d’explosius o falsedat documental. La seva recerca se centrava en Portugal, però fa uns mesos s’havia ampliat Veneçuela.

La recerca de 'Toninho', màxim dirigent de la banda, es remunta al seu pas a la clandestinitat el 2006. Durant aquests anys han sigut moltes les pistes seguides per a la seva localització, arribant fins i tot a ubicar el seu parador fora d’Espanya, fins a la seva localització a Vigo.

Sense notícies des del 2014

L’última aparició coneguda de 'Toninho' va ser el 18 de juliol del 2014, quan es va difondre un vídeo que havia gravat en la clandestinitat en el qual advocava per donar continuïtat a "la lluita armada". Des d’aleshores no s’havia tornat a tenir notícies d’ell.

Per part de la Guàrdia Civil s’estan instruint les corresponents diligències policials sota la direcció de l’Audiència Nacional i en coordinació amb la Fiscalia de l’Audiència Nacional.

Segons dades de l’Institut Armat, a l’organització terrorista Resistencia Galega se li atribueixen més de 60 accions violentes, moltes d’elles fetes amb explosius de fabricació pròpia. L’última acció terrorista de Resistència Galega va ser la col·locació d’un artefacte explosiu a l’Ajuntament de Baralla (Lugo) el passat 1 d’octubre del 2014.

Trajectòria terrorista

Notícies relacionades

Segons el Ministeri de l’Interior i sentències judicials, Resistencia Galega ésl’única organització terrorista activa a Espanya. L’Audiència Nacional situa el seu origen l’any 2005, quan es creu que 'Toninho' va emprendre la refundació de l’Exército Guerrilheiro do Povo Galego Ceive, organització a la qual va pertànyer i per la qual va arribar a estar a la presó.

L’Exército Guerrilheiro de Povo Galego Ceive va ser una organització terrorista que va actuar a Galícia entre els anys 1987 i 1991 amb quatre morts a la seva esquena, tres en l’explosió d’una bomba a la discoteca compostel·lana Clangor i un agent de la Guàrdia Civil a Irixoa en una pista rural. 'Toninho' va ser un dels sis detinguts el maig del 1988 després que aquesta organització col·loqués un artefacte explosiu contra el xalet de Manuel Fraga, a Perbes.