EL SEU MARIT ES VA UNIR A ESTAT ISLÀMIC EL 2014

L'espanyola que va intentar unir-se a Daesh amb els seus fills a Síria, a la presó i sense custòdia

Dolores Hidalgo ha mostrat la seva conformitat amb l'escrit d'acusació i se li ha reduït la condemna

fotonoticia 20180808142019 640

fotonoticia 20180808142019 640

3
Es llegeix en minuts
El Periódico / Agencias

La dona de Múrcia jutjada aquest dijous per la Secció Quarta de la Sala Penal de l’Audiència Nacional  ha admès davant del tribunal que va intentar viatjar a Síria seguint al seu marit i portant amb ella els seus quatre fills menors d’edat per unir-se al grup terrorista Estat Islàmic, al qual ja pertanyia, i ha acceptat una condemna de cinc anys de presó, temps durant el qual perdrà la custòdia dels nens.

En una breu sessió, en la qual ella –Dolores Hidalgo, nascuda a Múrcia el 1980– s’ha limitat a mostrar conformitat amb l’escrit d’acusació i els policies i els pèrits i a ratificar els informes que van sustentar la seva detenció i posterior processament. La Fiscalia ha rebaixat la seva petició inicial de condemna, nou anys de presó per pertinença, i ha sol·licitat que siguin cinc per un delicte d’integració en organització terrorista.

El marit, que va marxar a Síria el 2014 i després d’entrenar com a combatent va acabar exercint tasques de seguretat interna al califat, també està processat en la mateixa causa, tot i que està en parador desconegut. Els investigadors presumeixen que devia morir el 2015, però ella continuava preparant el viatge per reunir-se amb ell o almenys tenir qualitat de vídua de combatent amb el que això suposava en zona d’Estat Islàmic.

De fet, ella hauria marxat abans, però tenia problemes per aconseguir el passaport del més petit dels fills en absència del seu pare, tal com ha recordat la fiscal quan ha elevat a definitives les seves conclusions.

"El meu lleó em reclama, però jo fins al desembre no tindré el passaport del meu fill petit”, va escriure Hidalgo en un grup de WhatsApp al qual van tenir accés els investigadors i en el qual comentava coses sobre el seu afany respecte dels nens.

Propaganda terrorista

En aquest temps, va mantenir converses en xarxes socials amb altres dones espanyoles, amb les quals es coordinava "de forma estreta per desenvolupar una contínua activitat de difusió de material sobre l’organització terrorista, defensant i propagant el seu ideari i accions violentes, així com compartir informació necessària per desplaçar-se al territori ocupat a Síria, contreure matrimoni amb combatents i eludir l’acció policial".

Algunes de les dones que participaven en aquestes converses simplement simpatitzaven amb els postulats de Daesh, però d’altres van arribar a assegurar que els seus marits ja eren a les files del grup al califat.

En tots els xats l’acusada va fer "manifestacions públiques d’adhesió", va recolzar i va enaltir "l’activitat de l’organització terrorista publicant, sense restricció, continguts idonis per difondre i promoure accions terroristes i de les organitzacions que les executen, i per humiliar les víctimes i per a la captació i adoctrinament d’altres membres de l’organització, i va arribar a editar i difondre els seus propis continguts audiovisuals".

"Actitud captadora" sobre els seus fills

Notícies relacionades

En l’escrit del fiscal es mostra l’"activitat captadora i proselitista" duta a terme per l’acusada sobre els seus propis fills. Al més gran, que tenia 15 anys quan Hidalgo va ser detinguda, li va prohibir afaitar-se la barba i va recolzar que s’unís a la penya futbolística radical 'Els matadors de Tetuan’, coneguda per exhibir símbols d’ Estat Islàmic. A la seva filla de 7 anys la va tapar "de dalt a baix", com ella mateixa va anunciar als seus contactes a les xarxes ensenyant-los la foto de la nena coberta amb un vel integral.

Els nens porten sota protecció del servei de menors de la Generalitat Valenciana des que la mare va ser detinguda quan es disposava a fer el viatge, i allà seguiran, d’acord amb les fonts jurídiques consultades, ara que ella ha acceptat una condemna que portarà, si és confirmada per la Sala, a la pèrdua de la custòdia.