LA NOVA LEGISLATURA

Ningú vol asseure's al costat de Vox al Congrés

La Mesa pretén enviar els seus 24 diputats al 'galliner', l'última fila de l'hemicicle

El 2016 també hi va haver bronca amb Podem per la seva ubicació a la Cambra baixa

zentauroepp48257136 vox190521100056

zentauroepp48257136 vox190521100056 / Ballesteros

2
Es llegeix en minuts
Miriam Ruiz Castro

El dia que es va constituir el Congrés, els diputats de Vox van ser els més matiners. Gairebé van fer cua a les portes de l’hemicicle per ser els primers en asseure-s’hi. Santiago Abascal va ocupar l’escó de darrere del president del Govern, reservat habitualment al portaveu socialista. I al seu costat es va colar José Zaragoza, del PSC, reivindicant aquell lloc. El resultat va ser un joc de cadires que ja anticipava la difícil col·locació que tindrà Vox al Congrés.

El reglament de la Cambra baixa atorga a la Mesa la potestat per distribuir els grups parlamentaris als escons de l’hemicicle. Però hi ha certes normes de cortesia, com respectar l’eix esquerra i dreta. El PP, a l’extrem dret; el PSOE, a l’esquerre; i les primeres files, just darrere del banc blau del Govern, reservades a portaveus i diputats selectes. Els grups minoritaris acaben ocupant el 'galliner', l’última fila de l’hemicicle, on els grans partits envien també els seus diputats relegats per deixar-los fora dels focus. Vox té 24 diputats i és el cinquè grup parlamentari del Congrés, però el destí de ses senyories sembla estar condemnat a ser el 'galliner'.

"Assumim el pitjor", va dir el portaveu, Iván Espinosa de los Monteros. Perquè no tenir representació a la Mesa els priva de la presa de decisions com aquesta. I la provocació d’Abascal, ocupant l’escó darrere del president del Govern, no va agradar a les files socialistes. El líder de Vox fins i tot va fer el gest d’estudiar si enviar-los al 'galliner' seria conforme amb el reglament, però aquest només assenyala que els diputats "s’asseuran al saló de sessions conforme a la seva adscripció a grups parlamentaris i ocuparan sempre el mateix escó", a més de reservar "un banc especial destinat als membres del Govern".

Podem, temporalment al 'galliner'

"Tres minuts de telenotícies i quatre anys sense visibilitat al Parlament". La frase se sentia als despatxos de Podem quan el 2016 l’acord del PSOE, el PP i Ciutadans els va enviar al 'galliner'. Els morats es debatien llavors entre asseure’s a negociar i fer entrar en raó el PSOE o passar-se tota la legislatura fora del pla de les càmeres. El llavors portaveu dels morats, Íñigo Errejón, va denunciar la "cacicada" al pati del Congrés, ensenyant als mitjans un dibuix de l’hemicicle que relegava "cinc milions de vots" a l’última fila. Dues setmanes més tard i després de diverses negociacions, un nou acord de la Mesa va baixar els de Podem a les primeres files, i gairebé tots els partits van assumir la seva quota de 'galliner'.

Notícies relacionades

Quatre anys després, els escons tornen a estar en disputa. Ni el PSOE ni Unides Podem, amb majoria a la Mesa, volen Vox  en un lloc visible que els doni (més) protagonisme. I en els contactes amb la majoria dels grups, no són pocs els que demanen no tenir-los asseguts al costat. Com el PNB, que ja ha sol·licitat conservar la seva posició al centre. O ERC, que ara ha de buscar acomodament a més del doble de diputats. Tampoc el PP consent perdre l’extrem dret, com tampoc va perdre l’esquerre el PSOE amb l’arribada de Podem.

Qui segur que serà al 'galliner' la pròxima legislatura és un altre diputat que s’estrena: el secretari d’organització de Podem, Pablo Echenique. La falta d’accessibilitat li impedeix arribar a altres seients sense haver de travessar l’escala, una cosa impensable per a qui es desplaça en cadira de rodes.

Temes:

Congrés Vox